Közel százan szavaltak

Hírek

Közel százan szavaltak

Április 6-án ismét megmérettették magukat versmondásban a Szolyvai Magyar Iskola tanulói az intézmény hagyományos versmondó versenyén.

A Szolyvai 10. Sz. Oktató-Nevelői Intézmény tanítói a Kárpátaljai Magyar Pedagóguszövetséggel (KMPSZ) együttműködve évről évre megrendezik az iskola magyar osztályaiba járó elemi iskolásai és a szolyvai vasárnapi iskolások számára a versenyt. Jó alkalom ez arra, hogy azok a tanulók, akik nem teljesen magyar ajkú családból származnak, akik otthon csak nagyszüleiktől, esetleg valamelyik szülőjüktől hallják a magyar szót, nemcsak tanítójuk és osztálytársaik, hanem nagyobb közönség előtt is használják a magyar nyelvet, hiszen a versenyszituáció hozzásegít(het) ahhoz, hogy bátrabban merjék használni második anyanyelvüket.

Szolyván a helyi szülők kezdeményezésére 2002-ben jött létre a magyar tagozat. Akkor 12 gyerkőccel indult meg az első osztály. Az elemi iskolások teljes egészében magyarul tanulnak, míg az 1. Sz. Szolyvai Középiskola tanulói heti 2-3 órában, illetve vasárnapi iskolában tanulják a magyar nyelvet és irodalmat. Az alsósok közt az elmúlt években folyamatosan növekedett a gyermeklétszám. Jelenleg 49 kisdiák ül a magyar intézmény padjaiban.

A magyar tagozat fennállás óta eddig minden esztendőben sor került a szavalóversenyre. Idén a tavalyi 60 versenyzőhöz képest másfélszer annyi, összesen 96 gyermek indult az óvodások, iskolások és vasárnapi iskolások kategóriáiban. Előadásukban főként tavaszi és anyák-napi versek hangzottak el, de több induló örvendeztette meg a jelenlévőket a magyar hazafias költészet egy-egy gyöngyszemével is. A diákok szavalatát Takács Mária, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség Szórványprogramjának felelőse és Espán Margaréta, a KMPSZ gyermeklapja, az Irka főszerkesztője zsűrizte.

A verseny eredményei a következők:

Óvodások: 1.Turjanica Zsófia, 2. Lengyel Alina, 3. Miskó Pál – felkészítő: Vakulenko Tetjána.

1. osztály: 1. Canykó Karina, 2. Holovnics Alina, 3. Oberlajter Júlia – felkészítő tanár: Kiss András.

2. osztály: 1. Bilász Ilona, 2. Delegán Oleg, 3. Sznyozék Vaszil – felkészítő tanár: Szokolova Henrietta.

3. osztály: 1. Varga Zsozefin, 2. Vakulenko Igor, 3. Demján Adelina – felkészítő tanár: Voloscsuk Klára.

4. osztály: 1. Pallai Sztaniszláv, 2. Fálesz Volodimir – felkészítő tanár: Benkő Jolán.

5. osztály: 1. Avdejeva Krisztina, 2. Frolova Natália és Dolmatova Alina, 3. Mandzjuk Eugénia és Canykó Lídia – felkészítő tanár: Kiss András.

6. osztály: 1. Cserepáninec Mihály, 2. Kemenyás Szergej, 3. Oniszkó Lília és Bocskó Magdolna – felkészítő tanár: Szokolova Henrietta.

7-8-9. osztály: 1. Lenyiv Valentin, 2. Mokány Dmitro, 3. Sekmár Marianna – felkészítő tanár: Balla Ivett.

Vasárnapi iskolások: 1. Barkaszi Béla (felkészítő tanár: Szokolova Henrietta), 2. Uliháninec János (f. t.: Duliskovics Ilona) és Popovics Tetjána (f. t.: Voloscsuk Klára), 3. Duliskovics Alexandra (f. t.: Duliskovics Ilona) és Subert Viktor (f. t.: Szokolova Henrietta).

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség jóvoltából minden helyezést elért diák kifestővel, egy-egy jutalomkönyvvel vagy füzettel, a résztvevők pedig az emléklapon túl egy-egy Irkával gazdagodtak.