Kolozsvár: Márton Áron-film

Kolozsvár Kiemelt cikk

A kolozsvári Szent Mihály-templomban vették fel a Márton Áron-film első jeleneteit

Elkezdődött pénteken a Márton Áron püspök életéről szóló nagyjátékfilm, a Zord idők csillaga forgatása a kolozsvári Szent Mihály-templomban. A több éve érő projekt nemrég új szakaszba lépett: új producer és profi stáb állt a kezdeményező Mustármag közösség és lelki vezetője Papp László atya mellé. 

Az adományokból és szponzortámogatásokból finanszírozott film nem csak az erdélyi római katolikus közösség számára fontos esemény, azért is különleges, mert különböző felekezetű és nemzetiségű erdélyi emberek közreműködésével készül: a pénteki forgatáson minimum három nyelven beszéltek a jelenlévők.

Papp László atya saját maga írta meg a film forgatókönyvét, majd hozzálátott az anyagi háttér előteremtéséhez, többek között a szintén általa írt szövegkönyv alapján készült Népemért vállalom című rockoratórium jótékonysági előadókörútján, amelynek 2015-ös csíkszeredai állomásáról a Maszol is beszámolt. A rengeteg statisztát igénylő, sokhelyszínes forgatókönyv több rendező kezében megfordult, amíg rátalált Vargyas Márta fiatal színházrendezőre, aki többek között a Kolozsvári Állami Magyar Színház Homemade című formabontó előadásának rendezésével hívta fel magára a figyelmet. A film producere Tofán Zsolt, akinek sikerült elérnie, hogy a filmhez csatlakozzon Marius Panduru operatőr (aki korábban Radu Judeval, Nae Caranfillal, Corneliu Porumboiuval dolgozott együtt) és több nemzetközi szinten elismert szakember.

Legalább egy hónapnyi előkészítés után kezdődött el a kétnapos forgatás a hamarosan három évre bezáró Szent Mihály-templomban, ahol Márton Áront püspökké avatták. A főszerepet Bodolai Balázs, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze játssza. Kolozsvárt további helyszínek követik majd.

Fotók megtekinthetők a Maszol oldalán: http://www.maszol.ro/index.php/nagykep/124-elkezd-dott-a-marton-aronrol-szolo-nagyjatekfilm-forgatasa-a-kolozsvari-szent-mihaly-templomban/