Kitáncolták a májusfákat

Horvátországi Magyar Napló Hercegszöllős és Ójankovác Kiemelt cikk

HERCEGSZÖLLŐS

A Hercegszöllősi Mihály MISZ június 4-én, 16 órai kezdettel szervezte meg a májusfa kitáncolását a kultúrotthon előtti téren. Az eseményt jókedv és vidámság jellemezte.

12-1

A helybéliek mellett a környező falvakról is érkeztek látogatók, akik nagy érdeklődéssel követték a fa kitáncolásának minden mozzanatát. A rendezvényen ott voltak a hercegszöllősi játszóházasok is, emellett több tánccsoport is képviseltette magát. Jelen voltak a pélmonostori Talicska és a Kopogtatók, a sepsei Kerekerdő, és a dárdai Diófa tagjai.

Suba Ibolya, a Hercegszöllősi Mihály Magyar Ifjúsági Szervezet alelnöke lapunknak elmondta, negyedik alkalommal került sor az eseményre.
– A hercegszöllősiek idén is kitettek magukért, így ismét megrendezésre kerülhetett a májusfa-kitáncolás. Négy évvel ezelőtt született az öltet, hogy egy szép fát állítsunk a településen, és azóta minden évben megszervezzük az eseményt. A járás elöljárójával, Kramarić Vedrannal egyetértettünk abban, hogy a fát a falu központjában kell elhelyezni, hogy a falu népe is láthassa a szép májusi szimbólumot. Köszönöm a pélmonostori, a dárdai, a sepsei táncosoknak, valamint a játszóházas gyerekeknek, hogy szebbé tették ezt a napot. Remélem, a fiatalok tovább viszik az egyesület tevékenységeit és tesznek a hagyományaink megőrzéséért – mondta el Suba Ibolya.

Lapunknak a Hercegszöllősi Mihály MISZ játszóházának vezetője, Papezs Annamária elmondta, a játszóház létszáma bővült, és örömmel tölti el, hogy egyre több gyerek csatlakozik a foglalkozásokhoz.
– Két év telt el az első játszóházas foglalkozás óta. Jelenleg húsz gyermek jár az alkalmakra. A gyerekek száma növekedett, így mára egy igazi kis csapatot alkotnak. A tavaszi hónapokban egyre több időt töltünk a szabadban. Idén a májusfa kitáncolásához is csatlakoztunk, ami elnyerte a legkisebbek tetszését. A nyári szünidő alatt egy pici szünetet tartunk, de ősztől folytatjuk a tevékenységünket – mondja Annamária.

Siniša Prokić Hercegszöllősön él, nem magyar származású, mégis örömmel segíti az egyesület munkáját és részt vesz a magyar közösség által szervezett kulturális rendezvényeken.
– Nem beszélem a magyar nyelvet, ennek ellenére szeretem a magyar népszokásokat és a magyar muzsikát. Emellett szívesen segítek az egyesületben is, ahol csak tudok. A magyar kultúra sokszínű és gazdag, ezért kötelességünk méltóképpen őrizni és éltetni a régi szokásokat – mondja Siniša.

Máté Szibill, Máté Izabell és Deák Lorena a Kopogtatók gyermek néptáncegyüttes tagjaiként vettek részt az eseményen. Lapunknak elmondták, örülnek, hogy részesei lehetnek ennek a szép szokásnak, hiszen manapság ritka látvány a májusfa a magyarlakta településeken.

ÓJANKOVÁC

Június 2-án a májusfa kitáncolásának hagyományát elevenítették fel Ójankovácon. A rendezvényen a helybéliek mellett jelen voltak az egyesületi tagok és a tanácstagok is.

12-2

Május elején az Ójankováci Hagyományőrző Egyesület – sok más egyesülethez hasonlóan – májusfát állított a Magyar Ház elé, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a lassan feledésbe merülő májusfa-kitáncolás szokását újra felelevenítsék.

Ójankovácon évek óta hagyomány a májusfaállítás, és ehhez kapcsolódóan a kitáncolás is. Az idő kedvezett a hagyománynak, és 18 órakor a ház udvarán már táncolt a társaság, majd a férfiak nekiálltak a fa kivágásához. A jó hangulat folytatódott az udvarban, ahol ital és harapnivaló mellett sötétedésig ünnepeltek. Az egyesület elnöke Budim Margit lapunknak elmondta, hatodik éve szervezik meg a rendezvényt.
– A májusfa állítását az elmúlt évekhez hasonlóan idén is Balog Karcsi, az egyesület aktív tagja szervezte, ezúton szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített, és aki jelenlétével megtisztelt bennünket – hallottuk Budim Margittól.

Az egyesület elnök asszonya hozzátette, hogy már készülnek a következő rendezvényre, amelyre június 24-én kerül sor. Az egyesület 10 éves jubileumi ünnepséget szervez, amely keretében néptáncszemle, kórusszemle és egy képkiállítás várja a látogatókat.
– Az egyesület 2007-ben alakult, és szeretnénk egy rendezvény keretében megünnepelni és bemutatni eredményes munkánkat. Az ünnepségen 11 csoport fog fellépni. Meghívtuk kedves barátainkat Pélmonostorról, Dárdáról, Eszékről, Várdarócról, Csákról, Marinciról, Szentlászlóról, Kórógyról és Vinkovciról, emellett jelen lesz egy magyarországi csoport is. A két szemle mellett egy képkiállítással is készülünk, itt régi képekről van szó, amelyek a magyarok egykori életét, valamint az egyesület munkájának egy töredékét mutatja be. Mindenkit sok szeretettel várunk rendezvényünkre – tudtuk meg Budim Margittól.

V.D.