Kiosztották az idei Arany Opus Díjakat

Felvidék Hírek

Immár tizennegyedik alkalommal osztották ki a Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT) által létrehozott Arany Opus Díjat. Vers kategóriában a Nufi jeligével beküldött versciklust ítélték a legjobbnak, Kapcsolatvariációk K.-ra, É.-re és P.-re címmel, szerzője Katona Nikolasz. Próza kategóriában a Bolond világ jeligével ellátott A bosszú című elbeszélés nyert, melynek szerzője Fiala Ilona.

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT) még augusztusban hirdette meg szépirodalmi pályázatát, az Arany Opus Díjat szlovákiai magyar szerzők számára vers és próza kategóriákban. A pályázatra benyújtott szépirodalmi alkotásokat irodalmárokból álló zsűri bírálta el, melynek tagjai: Farkas Wellmann Éva költő, szerkesztő, Juhász Katalin költő, újságíró és Jancsó Péter prózaíró, főszerkesztő. A pályadíj mindkét kategóriában 300 euró, valamint neves szlovákiai magyar képzőművészek alkotásai. Idén Fecsó Pál festőművész ajánlotta fel alkotásait a díjazottaknak.

Az ünnepélyes díjátadásra 2020 októberében került volna sor Füleken, a XV. Őszi Írófesztivál keretében, ám a rendezvény a járvány miatt elmaradt. Ennek ellenére tegnap győztest hirdettek és ma nyilvánosságra kerültek a nyertesek nevei is a szmit.hu oldalon. A 25 pályázó közül 11 pályázott verssel, 14 pedig prózával.

A vers kategóriájában nyertes, Balonyon élő, tanár végzettségű Katona Nikolas rendszeres résztvevője a SZMÍT szervezésében megvalósuló műhelymunkáknak. Tehetségére a Pegazus Alkotópályázat zsűritagjai is felfigyeltek már, s idén különdíjban részesítették. Gyakori szerzője az Opus irodalmi folyóiratnak, az Előretolt Helyőrség irodalmi mellékletnek. Első verseskötete jelenleg szerkesztés alatt áll.

A zsűri tagjainak véleménye szerint Katona versciklusa egyöntetűen lett a nyertes pályamű.

„A költemény – és a költő – igyekszik eltávolodni minden hagyománytól és szabálytól, sajátos, izgalmas szóképekkel üde színfoltja volt a 2020-as mezőnynek, tipikusan egy olyan mű, amelyhez sem hozzáadni, sem elvenni belőle nem szabad egy szót sem“

– vélekedett Jancsó Péter.

Fiala Ilona pozsonyi újságíró neve nem ismeretlen az irodalomkedvelők előtt, hiszen korábban hat hangjátékát és öt mesejátékát mutatta be a szlovák rádió. Első regénye – mely védnöki díjat kapott a SZMÍT Pegazus Alkotópályázatán – zömmel önéletrajzi ihletésű, a szerző mindennapjainak, a kisebbségi létnek őszinte tükre. Néhány év alatt négy könyvet jelentetett meg, amelyek letisztult stílusról, gazdag érzelemvilágról és mély tudásról tanúskodnak.

„Ez a szöveg nagyon tud mesélni, mi több, világot teremteni. Rendkívül érzékeny, gonddal kimunkált történet, több csavarral. Részletezhetném, hogy milyen szociológiai, történeti, pszichológiai értékekkel bír, de nem ez a lényeg – irodalmi alkotásként működik: hat, lélegzik, néha elállítja a lélegzetet“

– méltatta az írást Farkas Wellmann Éva költő.

A zsűri tagjai elismerő oklevélben részesítették a vers kategóriában Lelovics Dávidot (jelige: Erdőszél), Csillag Balázst (jelige: PszichOrpheusz) és Kovács Balázst (jelige: Szóköz). A próza kategóriában pedig Hogya Györgyöt (jelige: Et in Arcadia ego), Rácz Boglárkát (jelige: Hans Castorp), Tóth N. Katalint ( jelige: A tavalyi hó) és Száraz Pált (jelige: Losonc).

A pályaművek ITT olvashatóak.