Gombaszögi Nyári Tábor

Beke Beáta Gombaszög Kiemelt cikk

Idén a Gombaszögi Kulturális Fesztivált a Gombaszögi Nyári Táborral együtt rendezik meg
Orosz Örs az eddig elvégzett munkálatokról, terveikről és az idei táborról

gombaszog-1-2016
A Gombaszögi Nyári Tábor idén visszatér az ősi helyszínre, a gombaszögi völgybe. A régi–új helyszín egy részét azonban évek óta nem használták, így az felújításra szorul. Az első alkalommal negyvenkét fő dolgozott a völgyben.

Hat hétig tartó intenzív munka után évtizedes problémát sikerült megoldaniuk a fiataloknak, azonban a tennivalók zöme még hátravan. Az eddig elvégzett munkálatokról, a kapott segítségről, terveikről és az idei táborról Orosz Örs szervezőt faggattuk.

Felhívást tettetek közzé, hogy segítségre, támogatásra van szükségetek. Meghallgatásra talált?

Igen. A legkülönbözőbb felajánlások érkeztek. Környékbeli fiatalok is jelentkeztek, és több vállalkozó, akik nagyon kedvezményes áron tudnak alapanyagot biztosítani az építkezési munkákhoz. Lassan minden szinten elindult a segítségnyújtás és támogatás is érkezett. Az emberek szerencsére megértéssel fogadták a felhívásunkat, és ki-ki lehetőségéhez mérten reagált is rá.

Miben szorultok leginkább segítségre?

Főleg munkaerő tekintetében. A kőművesmestereknek sokat kell segíteni, és nem mindig győzzük. A másik problémát az alapvető építkezési anyagok beszerzése jelenti, sok cementre, faanyagra van szükség, amiben nem bővelkedünk.

gombaszog-3-2016

Mit sikerült az első alkalommal elvégezni?

Végre sikerült megoldani a vízellátást, ez hatalmas előrelépés, hiszen ez több évtizedes probléma volt már az elődeink számára is. Összességében a munkálatoknak a 25-30 százalékánál tartunk, de még csak április van, úgyhogy júliusig remélhetőleg be tudjuk fejezni. Ígéretet tettünk arra, hogy az illemhelyeket korszerűsítjük, így jelenleg a régi épület átépítése zajlik. Ezt szeretnénk idén megoldani, meg rengeteg apróságot. Az első alkalommal még kitakarítottuk az erdőt, lefestettük a házikókat, viszont hátra van még a vendéglő terasza, a székek, és a belső festés. Kicseréljük a vendéglő tetőzetét és körbekerítjük a kutat. Ilyen és ehhez hasonló munkálatok várnak ránk a közeljövőben.

gombaszog-1-2016

Milyen változások várhatók még?

A terület megvásárlásával és felújításával, rendbetételével a célunk az állami struktúráktól független, alternatív találkozóhely és turisztikai információs központ létrehozása a Gömör-Tornai-karszt szívében. A központ elősegítené a felvidéki magyarok és a Magyarországról érkező turisták dél-gömöri ellátását, a programkínálat fejlesztését, és az ottani látványosságok népszerűsítését. Ez nagyobb terület, mint Krasznahorkaváralja volt. Elmondható róla, hogy egyedüli professzionális, szlovákiai magyar fesztiválhelyszín. A 60-as években egy amfiteátrumnak álmodták meg, legalábbis a színpadot, mely a Csemadok tulajdona. A Gombaszögi Nyári Tábor hazatér Gombaszögre, és kihasználjuk azt a lehetőséget, hogy a Csemadoknak is van itt egy több évtizedes múltra visszatekintő rendezvénye. A két rendezvényt egymást követően fogjuk megvalósítani, közös színpadon. A kulturális fesztiválra kinyitjuk a büfénket. A táborozókat is várjuk már arra a vasárnapra, amikor a foci Eb döntője lesz. A szabadtéri meccsnézésre egy nagy kivetítővel készülünk, és utána az Ismerős arcok koncertjére várjuk az érdeklődőket. Tehát ez lesz a Csemadokkal közös programunk július 10-én. Kedden pedig hagyományosan nyílik a Gombaszögi Nyári Tábor.

Forrás:
felvidek_banner_logo

Írta: Beke Beáta – 2016.04.25.
Fotó: Gombaszögi Nyári Tábor/FB