Kezdő filmcsomag a TIFF-en

Hírek

Kezdő filmcsomag a TIFF-re, ezeket mi biztosan megnéznénk

Az idei TIFF legemlékezetesebb filmjét nem most fogjuk kikiáltani, de 8 olyan munkát válogattunk össze, amit nem hagynánk ki.

 

A legemlékezetesebbről pedig majd a fesztivál kezdése után a pletykák és tapasztalatunk alapján tájékoztatunk.Kutyák

Bár Cristian Mungiu legújabb, az idei Cannes-i Filmfesztiválon rendezői díjjal kitüntetett Érettségit (Bacalaureat) nem vetítitik a TIFF-en, azért bőven lesz olyan hazai film, amire érdemes odafigyelni. Például a Cannes-ban bemutatott és az Un Certain Regard szekcióban a nemzetközi kritikusok FIPRESCI-díjával kitüntetett Kutyákat (Câini) a versenyszekcióban, amelynek Bogdan Mirica a rendezője. De ezen kívül is érdemes lesz odafigyeleni a román filmekre, összesen 6 munkának lesz most Kolozsváron a világpremierje, és még Cristi Puiu legújabb filmjéről, a Sieranevadáról nem is beszéltünk.

A taxisofőr

Mihai Chirilov, a fesztivál művészeti igazgatója percekig áradozottMartin Scorsese 40 évvel ezelőtt bemutatott kultfilmjének felújított főtéri vetítéséről. Szerinte ha csak egy filmet akarunk megnézni az Open Air vetítések közül, akkor ez legyen az.

Baahubali: The Beginning

Minden eddigi bollywoodi film látványára rátesz egy lapáttal India történetének eddigi legnagyobb költségvetésű filmje, a 2 és fél órás alkotásba egyébként egy 45 perces csatajelenet is bekerült. Az ókori India trónjáért harcoló hősről olyan epikus látványfilmet készítettek, amelyben a fizika és a logika törvényeit sutba dobva peregnek az események. Szóval pont egy olyan film, amit Kolozsvár főterén kell látni, mert tobzódni fogunk a látványban.

Wild

Az idei kiadás különlegessége az #animals szekció gyűjtése, amiben az állatok helyzetéről, az állat és ember viszonyáról, illetve egymásra gyakorolt hatásukról vetítenek filmeket. És egy ilyen csemegeszekciót igazán kár lenne kihagyni, mint ahogyan a tavaly sem csalódtunk a szavak nélküli szekció filmjében. A Wild pedig pont egy olyan több fesztivált megjárt munka, amire simán be mernénk ülni. Egy olyan fiatal lányról szól, aki megszállott vonzódást érez a parkban látott farkas iránt.

Anomalisa

Mesterművel van dolgunk, állítja a filmről író kritikusok elég jelentős része. Az Oscar-díjra jelölt bábfilm mindenképp kecsegtet annyival, hogy beüljünk rá. Egy dögunalmas amerikai városban játszódik a történet, aminek egy depressziós, életunt, középkorú pasas a főszereplője, aki megismerkedik egy lánnyal. Az ebből kibontakozó romantikus történetet már sejthető, de a kritikusok szerint azAnomalisa több egy szerelmes filmnél, egyszerűen arról szól, hogy nem akarunk egyedül lenni a világban.

Anyám és más futóbolondok a családból

Az idei magyar nap sztárját, a Saul fiát gondolom már mindenki látta, és azt amúgy sem kellene a tömérdek díj és híradás után ajánlani, ezért inkább más magyar napos filmet választottunk, pontosabban filmeket. A huszadik századi történelmet egy család szemszögén keresztül bemutató Anyám és más futóbolondok a családból pont olyan, amit szívesen megnéznénk. Olyan sztárokkal benne, mint Básti Juli, Ónodi Eszter, Szervét Tibor, vagy a költőként ismert Szabó T. Anna.

Tabula Rasa

A másik pedig egy félig-meddig hazai munka, hiszen Csoma Sándorrövidfilmjének a főszereplői között Molnár Levente, Bogdán Zsolt, illetve fia, Bogdán Farkas is ott van. A Friss hús után pedig az Origo kritikusa elég meggyőzően fogalmaz: “időtlen élethelyzettel indul a film, de a történet kibontakozásával egyre fontosabbá válik a Tabula Rasahelye és a pontos ideje: Erdély és 1990. A két kamasz kapcsolatára a nemrég megdöntött diktatúra árnyéka is rávetül, de ennél többet bűn lenne elárulni, inkább fedezze fel mindenki maga, hogy Csoma milyen ügyesen házasította össze a coming-of-age történeteket a politikai thriller műfajával.”

Love Exposure

Chirilov valami olyasmit mondott a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón, hogy Sion Sono gyakorlatilag mindannak az eszenciája, amit a TIFF képvisel, innovatív és provokatív munkái vannak, amelyekből évente akár ötöt is elkészít. A TIFF-en levetített munkák közül az egyik legismertebb és legelismertebb filmjét, a 2009-es Berlinálén is vetített és díjazott, monumentális Love Exposure-t ajánljuk.

Dátum:2016. május 27
Forrás: www.transindex.ro