Készül a kalács, tele a tepsi

Magyarcsernye Kiemelt cikk

Magyarcsernyén megtartották a XV. Kalácsfesztivált. Az esemény szervezője a helyi hagyományápoló csoport volt, helyszíne pedig a tűzoltóotthon. Az udvarban levő kemencében sütötték a kalácsokat, bent pedig kiállították a hozott, otthon elkészített finomságokat.

A csapatoknak a helyszínen minden évben más-más kalácsot kell sütniük. Az idén pékkifli volt a feladat. A megmérettetésen tizenkét csapat vett részt, volt közöttük romániai és magyarországi is. Leszögezhetjük, formára, kinézetre, ízre annyiféle kifli készült, ahány csapat volt. A megjelenteket a szervezők közös ebéddel vendégelték meg, a hangulatról a helyi kultúregyesület zenekara gondoskodott.

A művelődési műsorban somogyi tánccal lépett fel a magyarcsernyei Ady Endre ME Pitypang tánccsoportja. Bijelić Milica és Mészáros Oszkár ötödikes tanulók kalácsról szóló verset mondtak, Bijelić Anita, Bacsik Fanni és Győri Anett óvodások pedig kaláccsal kapcsolatos mondókát adtak elő.

Az eredményhirdetésen a zsűri elnöke, a szarvasi Gunda Jánosné elmondta, a kiállított finomságoknál a dekorációt is nézték, valamint azt, hogy mennyire hagyományosak. Ebben a kategóriában helyezést ért el az aleksandrovói, a szarvasi és az óteleki csapat. A helyszínen sütött kiflik legjobbját a szajáni nyugdíjas-egyesület tagjai készítették, második a tiszakálmánfalvi Árvácska kézimunkacsoport, harmadik pedig a muzslyai Rémusz Hagyományápolók Egyesülete lett.

A szajáni csapatot négy hölgy alkotta: Bunford Margit, Budai Franciska, Palatinus Mária és Jaksa Katalin. Hangsúlyozták, hogy a leghagyományosabb módon sütötték a kiflit. Otthon is gyakran készítik, de az itteninek más lett az íze, mert kemencében sült. Itt 400-as fehér lisztből gyúrták, de odahaza általában keverni szokták a rozs- és a félfehér lisztet. Ötvenhat kiflit tekertek, melyből haza is visznek a családtagoknak.

— A munkabeosztás egyszerű volt: mindenki mindent csinált. Közösen dagasztottunk, formáztunk, rakosgattuk a tepsibe, kentük tojással, szórtuk szezám- és köménymaggal — hallottuk a szajáni versenyzőktől.

Szilágyi Sándor fő szervező, a hagyományápoló csoport elnöke elmondta, néhány évvel ezelőtt is volt kiflisütés, de a jelenlegi helyzetben, amikor minden drágul, ez tűnt a legegyszerűbbnek.

Bízom benne, hogy jövőre is lesz kalácsfesztivál, mert fontos, hogy megtartsuk a hagyományokat, továbbá jó összejönni, régi ismerősökkel találkozni, beszélgetni, kalácsokat kóstolgatni. A következő évig pedig lehet otthon készülni, minél több kelt kalácsot sütni a család, rokonság részére.

Forrás: Hét Nap