Kenyérszentelés és verseny Törökfalun

Törökfalu Kiemelt cikk

Kenyérszenteléssel egybekötött Kakaspörköltfőző versenyt tartottak Törökfalun. Ez alkalmat ad arra, hogy találkozzanak a környékbeli művelődési egyesületek, akik csapatostul méretették meg szakácstudományukat.

torokfalu

Kenyérszenteléssel egybekötött falunapot tartottak Törökfalun. Ez remek alkalmat adott az ínyencek találkozásának is, hiszen kakaspörköltfőző versenyt tartottak.

A versenyt 5-ik éve szervezi meg a Százszorszép helyi művelődési egyesület. A visszatérő szakácsok a régi, jól bevált recept alapján főznek. Sípos Tibor, Orom: „Csak házi, egyszerű, semmi külön fűszer nincs benne, hús hagyma, fűszerek, paprika, bors.”

A hagyományápolók is kivették a részüket a megmérettetésből és csoportosan érkeztek. Hatala Mária, Mag hagyományápoló csoport, Zentagunaras: „Vöröshagyma, borsó, fűszerpaprika, meg az igazi szeretet. Mink már 15 éve járunk főzni.”

A folyamatos zeneszó mellett több tíz bográcsban rotyogott az étel. A gasztronómiai verseny tisztaságát biztosította az is, hogy a zsűri tagjai az utolsó pillanatig titokban maradtak.

Nagy Rózsa, elnök, Százszorszép Művelődési Egyesület, Törökfalu: „Meglepetésszerűen, hogy ne legyen előszervezkedés, hanem majd a testvértelepülések, Erzsébetlak, Bogyiszló és Sármellék és majd ő közülük felkérünk majd egy-egy embert és ők fognak majd zsűrizni, de ezt még ők sem tudják!”

A nap folyamán szerveztek kézműves kirakodó vásárt és az esti szentmisén felszentelik az idei termésből készült kenyeret.

Forrás: Pannon RTV