Jubileumi rendezvény Gerbavácon

Horvátországi Magyar Napló Gerbavác Kiemelt cikk

A Grubisno Polje-i Magyarok Közössége június 16-án az egyesület székhelyén, a gerbaváci Magyar Házban jubileumi rendezvényt szervezett.

Bjelovár-Bilogora Megye területén, mintegy nyolcszáz magyar él. A szórványvidéken öt közösségbe szerveződve ápolják a magyar kultúrát. A gerbaváci székhelyű Grubisno Polje-i Magyarok Közössége kétség kívül a legeltökéltebb ebben a hivatásban és a legnagyobb lélekszámú is.

Június 16-án, szombaton ünnepelték az egyesület fenállásának 15. évfordulóját, egyben a néprajzi gyűjteménynek helyet adó székhelyűk – tájház létezésének 10., szakcsoportjaik (énekkaruk, tánccsoporjuk) működésének pedig 5. évfordulóját. Kiemelkedő kulturális munkáját a megye és Grubisno Polje városa is magasrangú elismerésben részesítette az idén.

A nagyszabású rendezvény alkalmával díszülést tartott Bjelovár-Bilogora Megye Magyar Kisebbségi Önkormányzata. Az ülést követően, pedig sor került az ünnepi kultúrműsorra, melyen a házigazdákon kívül, a vidék más kisebbségeinek szakcsoportjai is, sőt baranyai magyar egyesületek is bemutatkoztak. A hálás közönség minden fellépőt vastapssal jutalmazott meg.

A kultúrműsort követően, a résztvevők számára közös vacsora és késő esti órákig tartó közös szórakozás következett.

A Grubisno Polje-i Magyarok Közösségének gratulálunk az eddig elért eredményekhez és további sikeres munkát kívánunk a jövőben.