Izrael is ránéz a civilek külföldi kormányzati finanszírozására

Kiemelt cikk

Izrael is ránéz a civilek külföldi kormányzati finanszírozására

Az izraeli kormány a kneszet elé terjeszti a civil szervezetek külföldi finanszírozásának bejelentési kötelezettségéről szóló törvénytervezetet.

 

Az izraeli kormány törvénykezési bizottsága egyhangúlag hagyta jóvá a nem kormányzati szervezetek külföldi finanszírozásának bejelentéséről szóló törvényjavaslatot. A költségvetésük több mint felét külföldi hivatalos kormányzati intézmények által biztosított pénzforrásokból fedező civil szervezeteknek a javaslat szerint ezentúl hirdetéseikben és jelentéseikben is jelezniük kell külföldi pénzügyi támogatottságukat, és munkatársaiknak a lobbistákhoz hasonlóan azonosító jelvényt kell hordaniuk, ha a törvényhozás ülésein részt vesznek, ellenkező esetben huszonkilenc ezer sékeles (majdnem kétmillió forintos) bírságot róhatnak ki rájuk – írta a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

A tervezet sorsa a kneszetben bizonytalan, mivel a kormánykoalíciónak mindössze kétfős a többsége, és van olyan, a koalícióhoz tartozó honatya is, aki már jelezte, hogy jelenlegi formájában nem támogatja a javaslatot.

Az új szabályozást az Európai Unió, valamint több európai kormány is ellenzi. Lars Faaborg-Andersen, az EU Izraelben akkreditált nagykövete is élesen bírálta a törvénykezdeményezési javaslatot Ajelet Saked igazságügy-miniszterrel tartott találkozóján. “A tervezetnek kifejezetten az a célja, hogy nehézséget okozzon a kormányzati politikával szemben kritikus szervezeteknek. Negatív hatással lesz Izrael, mint nyitott és demokratikus társadalom arculatára”- mondta a dán diplomata.

A helyi szakértők kiemelik, hogy az új törvény elfogadása esetén szinte kizárólag a baloldali szervezeteket sújtaná, mert azok elsősorban külföldi kormányok támogatását élvezik, míg a jobboldali civil szervezeteket külföldi magánemberek pénzügyi segítségével működtetik, amire a szabályozás nem vonatkozik. “A civil szervezeteknek nyújtott külföldi pénzügyi támogatás destabilizálja Izrael állam szuverenitását és megkérdőjelezi a köz által megválasztott kormány hatalmát” – fejtegette az igazságügyminiszter.

Forrás: hvg.hu