Irány a Macskarév

Dunaszerdahely Kiemelt cikk

Egy csallóközi társasjáték bemutatója Dunaszerdahelyen

A Csallóköz megismerésének és megismertetésének a céljából megálmodott társasjátékot mutatták be ma a sajtó képviselőinek a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézetben, amelynek a gondozásában a társasjáték megjelent.

„Egy olyan játékot szerettünk volna kitalálni, amely a Csallóközről szól, de nem csak a csallóközieknek” – mondta az Irány a Macskarév nevű társasjátékról Angyal Sándor, a játék tervezője. Alapként a Tündér Ilona mítosz szolgált és a csallóközi mondavilág a maga boszorkányaival, a tüzesemberrel, az igliccel és más mesés alakokkal. A játék tervezéséhez a Csallóköz kutatóinak – Csaplár Benedeknek, Ipolyi Arnoldnak és Marczell Bélának – az írásai szolgáltak forrásanyagul. A több hónapig tartó tervezői, rajzolói, grafikai, tesztelési és nyomdai munkálatok után az Irány a Macskarév, ahogy illik, bedobozolva várja, hogy minél több családban, baráti társaságban szerezzen kellemes perceket azoknak, akik játszva szeretnének többet megtudni a Csallóközről. Kiváló karácsonyi ajándék lehet.

Angyal Sándortól megtudtuk azt is, hogy a játék alaptörténete annyi, hogy Komáromból elindulva kell eljutni Tündér Ilonához, aki a monda szerint a Macskaréven túl, Ilka szigetén – ami már Mátyusföld – élt. (A Macskarév egyébként valahol Illésháza és Jóka között terült el, legalábbis a Csallóköz kutatói szerint.) A hatéves kortól ajánlott, 2-6 játékosra tervezett társasjátékhoz 12 feladatlap tartozik, ezeken szerepel, hogy merre kell menni a pályán. Persze, nem vezet egyenes út a célig, különböző próbatételek várnak a játékosokra. A lényeg, hogy közben a csallóközi mondavilághoz kapcsolódó kvízkérdések megválaszolásával ismerkedhetnek meg, szépen, fokozatosan, a Csallóköz hiedelemvilágával. A jó válaszokért aranytallérok járnak, amikkel majd a révészt lehet kifizetni, hogy átvigye őket a vízen. Egy-egy játék 45-60 percig tart, és az győz, aki előbb ér el Tündér Ilonához.


A „klasszikusokra” is igény van az online játékok korában

Kiss Márta, a játék megrajzolója először nehezen tudta elképzelni, hogyan tud boldogulni a feladattal, a figurák és a játéklap – mely a valóságos Csallóköz térképe alapján készült – megtervezésével, de ez a félelme hamar elmúlt, és munka közben ő maga is rengeteg újdonságot tudott meg régiója múltjáról. Szerinte akár az iskolák napközi otthonában is lehetne játszani ezt az új társasjátékot.

Huszár László, az intézet igazgatója nem tart attól, hogy az online játékok korában ez a klasszikus társasjáték ne lenne sikeres, hiszen felnőtt, meglett emberek is rendszeresen játsszák a Magyar népmesék társasjátékot, mely az Irány a Macskarév mintájául szolgált. Elmondta, tervezik a játék bemutatását más fórumokon is. Jelenleg 1500 darab vár gazdára, egyenként 29,90 eurós árért. Beszerezhető az intézetben, amely kérésre postázza is azt. Bővebb információk a játék közösségi oldalán találhatók.

 

Forrás: Felvidek.ma