Hrinko Marián a Városháza Galériájában

jdj Rimaszombat Kiemelt cikk

Alig egy éve a Matej Hrebenda Könyvtárban Kresnye Andrással és Matej Kováccsal közösen még fotóit állította ki, de most már a festményeivel jelentkezett. Az apai ágon szlovák, anyai ágon magyar származású fiatalember ezt írja önmagáról:

1997. augusztus 13-án születtem Nyustyán. Édesapám autófényező, édesanyám varrónő. Kiskorom óta érdeklődöm a művészetek iránt. Már óvodás koromban lekötött a rajzolás és az alkotás, amire az alapiskolás éveim alatt felfigyeltek. Ekkor már komolyabban érdeklődtem a művészetek iránt és különböző versenyeken is részt vettem. A középiskola kezdetével párhuzamosan elkezdtem látogatni a rimaszombati Művészeti Alapiskolát, ahol közelebbről is megismerkedhettem a művészet különböző ágaival. Itt szerettem bele az olajfestés fortélyaiba. Emellett elkezdtem a fényképészettel foglalkozni, aminek köszönhetően más perspektívából is láthattam a világot és elsajátítottam a fényképszerkesztés módszereit is. Többfajta irányzatban kipróbáltam magam, ezt tükrözi ez a kiállítás is. Érdeklődtem a realizmus varázsától a szürrealizmus fantáziadús világáig. Több festő művészete inspirált, mint például Salvador Dalí, René Magritte vagy akár Picasso. Érdeklődöm a politika iránt is, amely felfedezhető egy-egy művemben. A továbbiakban is szeretnék foglalkozni a művészettel, ez a kiállítás pedig hűen tükrözi az eddigi fejlődésem.

A Progresszió címet viselő tárlat a képek keletkezési sorrendjében sorakoztassa fel a mintegy 40 alkotást. A tájképektől elindulván a már Picasso és Dali hatását is magán viselő fekete alapú olajfestményekig terjed a pár évet, sok-sok stílust és próbálkozást felölelő tárlat, amelyet az iskola két tanárnője, Kovács Tünde és Dávid Márta mutatott be, de a Tehetségeink sorozat védnöke, Rigó László alpolgármester is méltatott, sok sikert kívánván a szárnyait bontogató ifjú művésznek, akinek bemutatkozó tárlatára osztálytársai is eljöttek. A megnyitó hangulatát a Magán Konzervatórium diákja, Illés Benjámin (harmonikán) és tanára, Martin Horváth (hegedűn) emelték a játékukkal.

jdj, fotó: gecse, 2016-12-09
Forrás: goorilap.sk