Heted Hét Napok Martonoson

Martonos Kiemelt cikk
Mézeskalácsokat készítettek a martonosi iskolások a Heted Hét Napok keretében. A programot kéthetente szervezik meg. A falu hagyományaihoz köthető témákat dolgoznak fel, most a Bálint-nap került terítékre.

Jó hangulatban készülnek és szépülnek a kisebb-nagyobb mézeskalács szívecskék. A Heted Hét Napok program keretén belül a Bálint-napi szokásokkal ismerkedhettek meg a gyerekek.

Holló Petra, Martonos: „Most mézeskalácsot csinálunk és a mézeskalács sütés a kedvencem, mert szeretek sütni és főzni.”

A foglalkozásokkal a népszokások megtartását célozták meg, és minden egyes alkalommal más-más hagyományt mutatnak be az általános iskolásoknak.

Demus Ágnes, tanító, Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola kihelyezett tagozat, Martonos: „Fontos az, hogy honnan jöttünk. A gyökereink nagyon fontosak, a szokásaink is nagyon fontosak és, hogy tovább fejlesszék ők azt, amit mi továbbadunk nekik.”

A Heted Hét Napok már régóta jelen van a helyiek életében. Kisebb csoportokban igyekeznek dolgozni, annak érdekében, hogy a fiatalok minél minőségesebb oktatásban részesüljenek.

Szél János, elnök, Testvériség Művelődési Társulat, Martonos: „Célunk, hogy minden hónapban, illetve amikor sikerül, valami tartalmas foglalkozást szervezzünk a gyerekeknek, szeretnénk a faluból valamilyen részleteket bemutatni.”

A martonosi Testvériség Művelődési Egyesület következő programja a farsangi felvonulás lesz, ahol kicsik és nagyok egyaránt elijesztik majd a telet.

Forrás: Pannon RTV