Harmincéves töretlen siker

Óbecse Kiemelt cikk

Az idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör modern tánccsoportja. A jeles jubileum alkalmából közel két órás ünnepi műsort tartottak szombaton este a kultúrkör nagytermében, ahol az egyesület modern tánccsoportjának tagjai mellett adai, moholi, zentai, péterrévei, szabadkai és királyhalmi táncosok is színpadra léptek.

Iván Hanna most tíz éves, öt éve tagja a kultúrkör modern tánccsoportjának.– Sokat jelent számomra a tánc. Szeretek járni próbákra és versenyekre is. Az iskolából sok barátnőm jár táncra, jó hangulatban telnek a próbák, hetente kétszer próbálunk. Csoportban is táncolok, de szólózok is. Úgy gondolom, hogy szólózni elég nehéz. A mostani koreográfiám, amely egy showtánc, a divatról szól, egy divatlap karakterét formálom meg – mondta Hanna.

Gulyás Bognár Renáta mintegy 15 éven keresztül volt a kultúrkör modern tánccsoportjának a tagja, koreográfusként és csoportvezetőként is több éven át segítette az egyesület munkáját.

– Még óvodás koromban kezdtem el táncolni. Én voltam a legfiatalabb a csoportban és emlékszem, az első táncpróbán Frici, a csoportvezetőnk megdícsért, ami sokat jelentett. A tánchoz való hozzáállása, a módszere, ahogyan tanított, magával ragadott, egyértelmű volt számomra, hogy táncolni akarok. Nem túlzok, ha azt mondom, a legszebb évek voltak ezek. Annyi mindennel gazdagodtunk. Megtapasztalhattuk azt a boldogságot, amit a tánc és a zene hoz ki az emberből, a csillogást, azt az izgalmat, amit a színpadra lépés ad. Egy közösség részének lenni fontos és felemelő. Nevezhetjük csoportnak, de mi tudjuk, hogy család voltunk. Az utazások számomra

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör első szakcsoportjaként a modern- és társastánc csoport kezdett el működni. 1991-ben alapfokú tánciskola indult, ahol több mint hatvan fiatal sajátította el az alaplépéseket. Az ő kezdeményezésükre indították el a másodfokú tánciskolát, majd 30 évvel ezelőtt, 1992-ben a tánccsoport is elkezdte munkáját. A fiatalokat az első évben Terzin Róbert zentai tánctanár oktatta, majd rövid ideig Tót Kása Piroska irányította a csoportot, végül Ricz Róbert vette át a munkát, ma pedig Horvát Sárkány Krisztina a csoportvezető. A tánccsoport a kezdetben standard és latin-amerikai táncokat táncolt, majd jöttek a show- és színpadi táncok, illetve egy időben modern, diszkó táncokkal foglalkozó csoport is dolgozott. Az ünnepi műsor elején Tót Kása Piroska, a tánccsoport első vezetője köszöntötte az egybegyűlteket.

– A csoport megalakulása nem kizárólag az én érdemem, hanem az akkori fiataloké is, akiknek az első és másodfokú tánciskola olyan élményt nyújtott, amire építeni szerettek volna, azaz továbbra is szerettek volna tánccal foglalkozni. Egyrészt nehéz volt, mert pályázatok és önkormányzati segítség híján minden ruháért, utazásért, tüzelőfáért rengeteget kellett kilincselni. Másrészt könnyű volt, mert teljes mértékben élveztem a fiatalok bizalmát, együttműködési szándékát. Sok ötletük volt, fegyelmezettek voltak és igazán élvezték azt, amit csináltak. Harmadszor, gyönyörű volt: a fiatalság, a sok szép ruha, az izgalmakkal teli fellépések és elért sikerek. A tánc egészségre gyakorolt hatása és közösség formáló ereje vezérelt mindig: szerettem volna, ha a táncosok megtanulják, hogy egy produkció csak akkor lehet tökéletes, ha mindenki a legjobb tudása szerint teljesít és alkalmazkodik a többiekhez – mondta köszöntőbeszédében a csoport egykori vezetője.

felejthetetlenek. Rengeteg munka van amögött, amíg egy koreográfia a színpadra kerül – fogalmazott Renáta.

Horvát Sárkány Krisztina, a Petőfi kultúrkör modern tánccsoportjának jelenlegi vezetője tavaly szeptemberben vette át az együttes irányítását Ricz Róberttól.

– Hatéves korom óta egészen a középiskola végéig voltam a kultúrkör aktív táncosa, a középiskolai tanulmányaim ideje alatt csak koreográfusként dolgoztam, az egyetemi tanulmányaim befejezése után pedig átvettem a modern tánccsoport vezetését. A tánc színpad iránti szeretetet, alázatot és büszkeséget adott nekem. A tavalyi évben a bácsföldvári Kultúrkör Művelődési Egyesület közreműködésével megalakult a bácsföldvári modern tánccsoportunk is, így velük együtt már több mint 100 táncossal bővelkedik a kultúrkör modern tánccsoportja. Jelenleg öt korcsoportban zajlik nálunk a táncoktatás, az idén nagy volt az érdeklődés a kicsiknél. A legkisebbek 3-4 évesek, a legidősebbek pedig 14-15 évesek, viszont vannak egyetemista táncos lányok is, akik néhány különleges műsor vagy verseny alkalmával színpadra lépnek. Hetente kétszer próbálunk mindegyik csoporttal. Számos helyen felléptünk már Vajdaságban, de külföldre is utazunk egy-egy verseny alkalmával – közölte Krisztina.

Ricz Róbert, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör elnöke szerint mindig nagy öröm, amikor egy csoport, egy közösség ilyen hosszú ideig fennmarad, dolgozik és gyarapszik.

– A harminc év alatt változó számú tagsággal dolgozott a szakcsoport. Az egykori táncosok gyermekei is hozzánk járnak, aminek nagyon örülünk. A csoport színesíti egyesületünk műsorait, de jártak már Európa számos országában versenyen és fesztiválon is, illetve több bajnoki címet is szereztek. Egy nagy család ünnepelt most – mondta Róbert, aki maga 25 évig irányította a csoportot.

A rendezvény a budapesti Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az óbecsei önkormányzat és az óbecsei Kaktusz virágüzlet támogatásának köszönhetően valósult meg.

Forrás: Magyar Szó