Figyeljünk az idős polgártársainkra!

Szabadka Kiemelt cikk

Szociális intézmények és szervezetek vettek részt az idősek világnapjának megünneplésén

Kilencedik alkalommal szervezte meg a szabadkai Caritas az idősek világnapjának megünneplését. A Caritason kívül több olyan szervezet képviselői is részt vettek, amelyek az időseknek nyújtanak segítséget, jelen volt a Szabadkai Gerontológiai Központ, a nyugdíjasok városi szervezete, a Szabadkai Egészségház, a Közegészségügyi Intézet, a Vöröskereszt, a Szociális Munkaközpont, valamint a Szabadkai Gyógyszertárak. A rendezvényt Ilija Đukanović egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott városi tanácsos nyitotta meg. A megnyitót követően fellépett Irena Kovačev inkluzív kórusa, a gerontológiai központ szirtákiklubjának tagjai pedig szirtákit táncoltak. A polgárok ellenőriztethették vérnyomásukat, vércukor- és koleszterinszintjüket.

– Mindazok az egészségügyi és szociális intézmények és szervezetek vannak jelen a város főterén, amelyek gondoskodnak idős polgártársainkról. A város a községi költségvetésből támogatja ezeket az intézményeket és szervezeteket. Az idén a gerontológiai központ mintegy nyolcszáz felhasználó számára házi ápolási szolgáltatásért és a háztartásokban nyújtott segítségért 37,8 millió dinárt kapott. Projektfinanszírozás keretében a Caritas 2 millió 846 ezer dinárban, valamint és a Kolo Srpskih sestara Egyesület 853 ezer dinárban részesült. Úgyszintén projektfinanszírozás által a Szabadkai Nyugdíjas-egyesület társadalmi munkáért 230 ezer dinárt kapott, a kultúra területén kifejtett tevékenységéért pedig 140 ezer dinárt. A közeljövőben ki kell dolgoznunk a közegészségügyre vonatkozó tervezetet, meghatározni a város egészségügyi profilját, ebbe a munkába bekapcsolódik majd a város lakóinak egészségével foglalkozó tanács és más szervezetek, amelyek kidolgozzák a város lakóinak egészségére vonatkozó stratégiai dokumentumot – mondta Ilija Đukanović.

A Caritas igazgatója, Ric Gábor elmondta, hogy Szabadkán 105 felhasználója van a Caritasnak, de figyelembe véve, hogy házi ápolási szolgálatuk van Zentán, Topolyán és Kishegyesen is, a Caritas összes felhasználójának a száma az idén ötszáz körül mozog.

Szabadka már a két világháború idején és azóta is élenjáró az idősek részére nyújtott szolgáltatások terén. Városunkban nagyon sok idős ember van, legtöbbjüknek szüksége van segítségre, de sajnos sokkal nagyobb az igény, mint azoknak a száma, akik tudnak segíteni.

 

caritas

Forrás: Magyar Szó