Feszty-emlékév – a kingyesi művésztanya

Gál Kingyes Hírek

Feszty-emlékév: pályázati pénzekből újítanák fel a volt kingyesi művésztanyát

Az elmúlt hétvégén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban találkoztak a Kingyesi Barátok, a 160 évvel ezelőtt született Feszty Árpád festőművész, A magyarok bejövetele című körkép alkotója és őt hajdani kingyesi tanyáján gyakran meglátogató barátainak a leszármazottai.

fesztí-kingyes

A találkozó résztvevői elhatározták, hogy az emlékpark segítségével, egy polgári társuláson át pályázati pénzeket szereznek a jeles alkotó szülővárosa, Ógyalla közelében található, már-már enyészetté vált kingyesi művésztanya és műterem felújításához.

A Kingyesi Barátokat, kiemelve Feszty Árpád és Jókai Mór tevékenységét, Császtvay Tünde, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese mutatta be egymásnak és a sajtó képviselőinek. Portálunkat a kutatómunkájáért 2015-ben Szlovákiai Civil Becsületrenddel kitüntetett Pósa Judit, Pósa Lajos költő szépunokahúga tájékoztatta az Ópusztaszeren történtekről.

„Kik is tartoztak Feszty Árpád egykori alkotótársai és barátai közé, akik vele sokat időztek a kingyesi művésztanyáján, illetve mely hozzátartozóikat sikerült felkutatni? Ők betűrendi sorrendben a következő személyek: Bársony István – őt már csak a Bársony István Alapítvány képviselhetné, de a kuratórimi tagok nem tudtak megjelenni a hétvégi találkozón. Ellenben ott volt Bródy Sándor unokája, Alexander Brody, Gárdonyi Géza unokája, Kellerné Gárdonyi Emőke és ükunokája, Keller Pál, Jókai Mór ükunokaöccse, Jókay Károly, Pósa Lajos szépunokahúgaként én és Kun Miklós Jenő, Pósa-kutató, a Pósa Lajos-weboldal szerkesztője, továbbá Rákosi Viktor dédunokája, Levente Péter, aki csak most csatlakozott a Kingyesi Barátokhoz, valamint dr. Tőttős András és Erzsébet, Rákosi Viktor-kutatók, Feszty Árpád dédunokaöccse: Feszty Zsolt és Katona István, a martosi Feszty Park tulajdonosa, továbbá az emlékpark volt és jelenlegi igazgatója, Horváth Gábor, valamint Kertész Péter” – mondta el elöljáróban a Hírek.sk-nak Pósa Judit.

A leszármazottak megtalálása Dudda Roland, budapesti agrármérnöknek és Petőfi-kutatónak köszönhető, aki 2009-ben Martos határában is Petőfi Sándor-emlékeket keresett, ám a helyi lakosok útmutatása nyomán végül a Feszty-féle romos kingyesi tanyán kötött ki. Látogatása után a világháló segítségével kutatott a Feszty-család utódai után, s így jutott el a jelenleg családjával Komáromban élő Feszty Zsolthoz. Úgy döntöttek, hogy megpróbálják újjáéleszteni Kingyes szellemiségét, amihez először az egykor ott vendégeskedő művészek rokonainak a meglelésére volt szükség. Ugyanabban az évben találkozót szerveztek a még megtalálható Kingyesi Barátok számára, akikhez azóta már újabbak is csatlakoztak. Sajnos, Dankó Pista és Bársony István emlékét már csak alapítványok őrzik.

„Mivel a neves művészek kézjegyeivel, versikéivel ellátott kingyesi mestergerendák nagyon rossz állapotban voltak, ezért a 2009-es évi találkozót szervező Feszty Zsolt elhívta közénk az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark akkori igazgatóját, Horváth Gábort, aki vállalta a gerendák restaurálását és egy ópusztaszeri kiállítás megrendezését. A gerendákat még abban az évben elszállították az emlékparkba, ahol azokat szépen felújították, de az igazgatóváltás és a parkban zajló átépítések miatt csak tavaly májusban rendezték meg a beígért kiállítást. Zsolttal már korábban is láttuk a tárlatot, ám  mi, leszármazottak és hagyományápolók közösen csak az elmúlt hétvégén tekintettük meg a Rotunda-épületben, a Feszty-körkép születését bemutató Ilyet nem látott a Kárpát… című kiállítást, illetve az ott kiállított híres kingyesi mestergerendákat is, amelyek majd csak a kingyesi felújítások után kerülnek vissza az eredeti helyükre” – számolt be az eddigi eredményeikről Pósa Judit.

Kiemelte azt is, hogy közös küldetésüknek tartják a kingyesi tanya gazdag művészi világának újjáélesztését, ezért szombaton Kingyes újjáélesztésének lehetőségeiről is beszéltek.

A kingyesi tanya és műterem tulajdonosai az emlékpark segítségével pályázati pénzeket próbálnak szerezni annak felújításához. Pontosabban fogalmazva: pár héten belül egy polgári társuláson át benyújtják pályázatukat – s mindnyájan bizakodnak. “Nemcsak múzeum létrehozását tervezzük, hanem ismét élettel szeretnénk megtölteni az egykori művészfészket, ahol kulturális rendezvények szerveznénk, turistákat fogadnánk, s az összekötő kapoccsá válhatna Kingyes és Ópusztaszer között” – vázolta további terveiket Pósa Judit, hozzáfűzve: Ópusztaszeren a felújított Feszty Körképet és a Lengyelországból nemrég odaérkezett Erdélyi Panorámát, azaz a Bem-Petőfi Körképet, illetve az emlékpark további látványosságait is megcsodálhatták.

A hétvégi összejövetelen a Kingyesi barátok saját kézjegyükkel, vicces bejegyzéseikkel láttak el egy új mestergerendát, válaszoltak az újságírók kérdéseire, közös csoportképeket készítettek, végül a skanzenben gulyásparti mellett folytatták a terveik átgondolását. Pósa Judit zárszóként leszögezte: természetesen, találkozóik a jövőben folytatódnak, és remélhetőleg mielőbb együtt örülhetnek majd az ismét régi fényében pompázó kingyesi tanyának…

Forrás: hirek.sk