Felvidéken is erősödik a Családlánc

Dunaszerdahely Kiemelt cikk

Az idén immár a magyar kormányzati támogatásból kialakított ötödik közösségi teret adták át a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségéhez (KCSSZ) és a Családlánchoz csatlakozott felvidéki szervezetek.

Dunaszerdahelyen a Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulás (FEMIT) pályázati úton nyerte el az egymillió négyszázezer forintos összeget, amelyből sikerült a társulás székhelyét kibővíteni.

Az ünnepélyes átadáson Győri Margit, a FEMIT elnöke bemutatta munkásságukat, kiemelve, mennyire meghatározó szerepe volt, amikor a székhelyükként működő helyiséget megkapták az önkormányzattól. A későbbiekben pedig a sorozatos fejlesztésekhez sikerült támogatókat szerezniük. A társulás tevékenységének bővülésével így párhuzamosan bővült a rózsaligeti iroda is.

A támogatás felhasználásával egy új helyiséget építettek, ahol a fiatalok, vagy akár az idősebbek részére is számítógépes hozzáférést biztosítanak.

Jövőbeni terveikről Győri Margit elmondta: „Ezt a teret nemcsak betölteni szeretnénk, hanem a tagságunkkal és a külső munkatársainkkal olyan programok szervezésére felhasználni, amelyek segítik a helyi magyar fiatalokat és a családokat a XXI. század kihívásainak való megfelelésben.”

A szalagátvágással szimbolizált ünnepségen részt vett Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere is, aki köszöntőjében rámutatott, hogy a civilszervezetek szerepvállalását a város fontosnak tartja, ezért minden alulról jövő szerveződést igyekszenek nemcsak támogatni, hanem elismerni is.

A KCSSZ képviseletében jelent volt Pataki János elnök és Tiboldi Beáta alelnök. Pataki Jánostól megtudtuk, hogy a Kárpát-medence családszervezeteit hálózatban összefogó ernyőszervezet folyamatosan bővül.

2017-ben a már mintegy nyolcvan tagszervezet Magyarország, Vajdaság, Erdély, Kárpátalja és a Felvidék területéről vesz részt abban az értékőrző munkában, amely a hagyományos családi élet értékeit, a gyermekvállalást, valamint a magyar nyelv és kultúra őrzését, továbbadását kiemelt feladatának tartja.

Az elnök úr, aki maga is a Nagykállói Nagycsaládos Egyesületet vezeti, azzal indokolta ennek az elhivatott munkának a fontosságát, hogy Európában a családi életet tekintve tél van.

„Ezért fel kell hívni minden alkalommal a figyelmet arra, hogy megmaradásunk záloga az erős család” – emelte ki Pataki János.

 

Forrás: Felvidek.ma