Falunapi kézimunka kiállítás Kishegyesen

Kishegyes Hírek

Most ünneplik a falu újratelepítésének 250. évfordulóját is

Kézimunka kiállítással folytatódott a falunapi rendezvénysorozat Kishegyesen, mely ezúttal egyben a falu újratelepítésének 250. évfordulójának a megünneplése is. A most már a parókiához tartozó egykori ifjúsági otthon épületében sok száz kézimunkát állítottak ki. Szügyi István, a községi képviselő-testület elnöke nyitotta meg a rendezvényt, aki ezúttal is elmondta, hogy egészen az év végéig különféle rendezvényekkel ünneplik még a negyed évezredes jubileumot.

„A kiállításon keresztül egy kicsit visszamegyünk a múltba is, mert ezeknek a kézimunkáknak egy része még nagyanyáinktól, ükanyáinktól ered” – fogalmazott Szügyi. Az első telepesek 1769-ben Békésszentandrásról jöttek és ezt a kiállítást is bemutatják majd ott is. Maga a tárlat pedig egyben azt is bemutatja, hogy a hagyományok hogyan élnek tovább, sok esetben ma megközelítésből újragondolva. Nem csak kézimunkákat, hanem kézműves termékeket is kiállítottak, melyek előállítása és esetleges forgalmazása pedig akár gazdasági jelentőséggel is bírhat, megélhetést, vagy mellékjövedelmet biztosítva a készítőknek.

Szügyi István azt is elmondta még, hogy az önkormányzat, a helyi közösség és a művelődési egyesület, az egész közösség támogatni fogja a jövőben is az ilyen tevékenységeket. Egyben köszönetet mondott azoknak, akik kiállítottak: Kollár Ilona néphagyományőrzőnek, a Női Fórum Kreatív Kézműves Körének, a Kishegyesi Nyugdíjas Egyesületnek és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Dália Kézimunka Csoportjának, illetve mindenkinek, aki hozzájárul a kiállítás létrejöttéhez. Külön köszönetet mondott Ft. Brasnyó Ferenc esperesnek, aki a falunapi programokhoz a helyszín a szervezők rendelkezésére bocsájtotta.

 

Tóth Péter

Forrás: VajdaságMA