Fabó Tibor életműdíjat kapott Kisvárdán

Juhász Dósa János Rozsnyó Emberek

Fabó Tibor életműdíjat kapott Kisvárdán

Fabo_Tibor-2

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának előadása, A nyugalom kapta a legjobb előadásért járó fődíjat és a közönségdíjat a Magyar Színházak XXVIII. Kisvárdai Fesztiválján. A szombaton megtartott díjátadó ünnepségen életműdíjjal jutalmazták Bocsárdi Lászlót, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgató-rendezőjét és a Jászai Mari-díjas Fabó Tibort, a Komáromi Jókai Színház tagját.

Fabó Tibor Rozsnyóról származik, de először a komáromi Magyar Területi Színházban kapott lehetőséget, ahol 1982 és 1986 között volt társulati tag. Ekkor került a kassai Thália Színpadra, amelynek önállósulása után az átkos mečiari időszakban egy ideig művészeti vezetője, majd Kolár Péter eltávolítása után igazgatója is volt. Ez a pár év 1996 és 1999 között a kassai társulat szakmai fénykorát is jelenti, amikor Verebes Istvánnal, mint művészeti vezetővel dolgozott együtt. Az itt töltött évekből emeljük ki von Kalb szerepét az Ármány és szerelemből, Bonaventurát a Vidnyánszky Attila által rendezett Kár, hogy ká című előadásból, vagy a Verebes legendás rendezéseiben eljátszott szerepeit, így több szerepet is a Csehov tréfáiban, Wienberg hadnagyot a Semmi és végtelenben, II. Endrét a színház egyik legnagyobb botrányt kavart előadásában, a Bánk bánban. De eljátszotta Bernardot Az ügynök halálában, Martinit a Kakukkfészekben, ahogy Csiszár Imre rendezésében Caligulát is, amelyért Kisvárdán megkapta a legjobb férfialakítás díját.

Fabo_Tibor-1

2001-ben több színésztársával elhagyta a kassai társulatot és Komáromba, a Jókai Színházba szerződött, amely társulatnak a mai napig is tagja. A mintegy 15 év alatt volt II. József Czajlik József rendezésében, az Amadeusban, Vargányai Guszti a Telihay Péter rendezte Ibusárban, ahogy Verebes Istvánnal is több alkalommal dolgozhatott újra együtt (Egy szerelem három éjszakája, Kanyargó időben, II. József). Emlékezetes komáromi alakításai közül említsük meg Kazynski szerepét Spiró Az imposztorában, a francia királyt a János vitézben, Rántottát Gogol Háztűznézőjében, Vitalijt a Mese a halott cárkisasszonyról című újabb Czajlik-rendezésben, Paczal Jánost A gazdag szegényekben, Amos Hartot a Chicago című musicalben, a Gömböc úr címszerepét, Kolhaas Mihályt az Egy lócsiszár virágvasárnapjában, Bóni grófot a Csárdáskirálynőben, Préda Mátét az Énekes madárban, Göre Gábor A bor című Gárdonyi-népszínműben, Prozorov Csehov Három nővérében, Nemes Böffen Tóbiás a Vízkeresztben,  Apa Spiró Csirkefejében, s el ne feledkezzünk Süsüről, a sárkányról, amely évek óta levehetetlen a színház repertoárjáról. Legutóbbi bemutatója alig pár hete volt, Méhes László rendezésében Michal Frayn Komáromban Függöny fel! címmel játszott bohózatában játssza Selsdon Mardel szerepét. Mivel a díjátadás napján is ebben az előadásban lépett színpadra, az életműdíjat nem is tudta átvenni személyesen.

jdj, fotó: Jókai Színház
Forrás: gomorilap.sk
gomori-lap-logo