Együtt a közösségben

Horvátországi Magyar Napló Bjelovár Kiemelt cikk

Ezt a nevet viselte a Bjelovári Magyarok Közösségének rendezvénye, amelyet június 29-én tartottak meg az Eugen Kvaternik téren, Bjelováron. Az esemény a Bjelovári Kulturális Nyár rendezvénysorozatának egyik mozzanata volt.

Az Együtt a közösségben elnevezésű rendezvény célja volt, hogy bemutassák a kisebbségi egyesületek és azok tagjainak munkáját, akik igyekeznek megőrizni elődeik kultúráját és hagyományait, együttműködve a többi kisebbséggel és a többségi nemzettel. Kultúrprogram keretében szimbolikusan mutatták be, hogyan is élnek a nemzetek együtt a közösségben.

1

A házigazda Bjelovári MK szakcsoportjai mellett bemutatkozott a Grubišno Polje-i Magyarok Közösségének és a Češka beseda Hercegovac tánccsoportja is. Kiemelt vendégként szerepeltek a magyarországi Boszorkányok. A Buzsáki Boszorkányos Néptánc Egyesület már régebb óta ismert a bjelovári közönségnek, hiszen több alkalommal mutatkoztak be a bjelováriak rendezvényein.

Mindig szívesen jövünk Horvátországba és Bjelovár-Bilogora megyébe. Gyakran vendégszerepelünk itt, hiszen baráti kapcsolatot ápolunk a Nagygordonyai járással, így ott is és Grubišno Poljen is számtalanszor jártunk már. A környék magyar egyesületeivel szoros baráti kapcsolatot ápolunk, ezért nagy örömmel teszünk eleget ezeknek a meghívásoknak – nyilatkozott Madarász Attila, a csoport vezetője.

Különösen nagy büszkeséggel tölt el, hogy munkánknak és igyekezetünknek köszönhetően mi is részesei lehetünk Bjelovár város kulturális életének. Első alkalommal sikerült megszerveznünk egy rendezvényt a központi téren, amely a Bjelovári kulturális nyár rendezvénysorozat része volt. Közösségünk már hét éve tevékenykedik, több szakcsoporton keresztül igyekszünk megőrizni kulturális örökségünket, magyar kultúránkat. A hagyományok és a szokások megőrzése a nemzeti kisebbségek megmaradását jelentik. Így a mi egyesületünk is azon dolgozik, hogy megőrizze és továbbadja azt a fiatalabb korosztálynak. Büszkén és örömmel mondhatom, hogy egyesületünk gyarapodik, csatlakoznak hozzánk kicsik és nagyok, hiszen itt mindenki meg tudja találni a helyét – mondta lapunknak Farkas Anita, a Bjelovári MK elnöke.

Mivel az egyesület célja az volt, hogy a közönség belátást nyerjen a kisebbségek munkásságába, a cseh kisebbség is bemutatta kultúráját.

Egyesületünk szakcsoportjai mindig örömmel jönnek a Bjelovári MK rendezvényeire. Ez most sem volt másképp. Azt hiszem sikerült bemutatnunk kultúránk egy részét a nagyközönségnek. Meg kell dicsérnem a Bjelovári MK tagjainak munkáját, mert valóban gyönyörű fogadtatásban volt részünk, otthon éreztük magunkat. Ez nem is lehet másképp, hiszen már hosszú évek óta tartjuk a kapcsolatot a bjelovári magyarokkal. Eljárunk egymás rendezvényeire és mindig örömmel várjuk a meghívásokat. Az egyesületnek és tagjainak ezúton is szeretnék gratulálni és sok szerencsét kívánni további munkájukhoz – hallottuk Angjal Majától, a cseh egyesület elnökétől.

Minden új együttműködés és találkozó újabb okot ad nekünk az örömre. Reméljük a közönségnek tetszett a programunk és minden bizonnyal folytatni fogjuk ezt a kezdeményezést – mondta lapunknak Slađana Biloš, a Grubišno Polje-i MK és a Bjelovári MK szakcsoportjainak vezetője.

Az egyesület elnöke végezetül köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a rendezvény sikeréhez.

A bjelováriak ismét bebizonyították azt, hogy közös erővel, együtt a közösségben nagy dolgokra képesek.

2 3 4 5 6

M.LJ.