Édes anyanyelvünket ünneplik

Bihar megye Kiemelt cikk

Édes anyanyelvünket ünneplik

Anyanyelv-használat, magyar oktatás, összefogás- ezek a kulcsszavai annak a kezdeményezésnek, amelyet február 21-én valósít meg közösen az Ovisuli Egyesület és a Diákokért Egyesület.

A csütörtök délutáni beharangozó sajtótájékoztatón Pető Dalma, az Ovisuli Egyesület elnöke felidézte, hogy 1999-ben az UNESCO közgyűlése február 21-ét Az Anyanyelv Nemzetközi Napjává nyilvánította, mellyel az ENSZ fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára. Mivel mindkét civil szervezet általában óvodásoknak és kisiskolásoknak szervez programokat az interaktivitásra fektetve a hangsúlyt, illetve arra való tekintettel is, hogy a beiskolázások időszaka előtt vagyunk, felvette a kapcsolatot Perecz-Simó Annamáriával, a Diákokért Egyesület vezetőjével, azt javasolva, hogy hagyományteremtő szándékkal szervezzenek valamit közösen a váradi óvodásokkal, elemistákkal, pedagógusokkal a jelzett napon, egyúttal a magyar nyelven való tanulás fontosságára is felhívva azon szülők figyelmét, akik gyermekeiket óvodába vagy iskolába szeretnék beíratni. A kezdeményezést ugyanakkor örömmel felkarolta dr. Pető Csilla, az elemi oktatásért felelős Bihar megyei tanfelügyelő is.

Mondóka és versrészlet

Abban egyeztek meg, hogy az óvodások egy kis mondókát szavaljanak („Egy, kettő, három, négy/ Te kis cipő hova mégy?/Kip-kop kopogok, óvodába indulok!”), míg a kisiskolásoknak Arany János A vigasztaló című költeményének egy részletét olvassák fel kedden délelőtt 9 órától, de akár egy másik órában is megtehetik úgy, hogy közben ezt élő videóüzenetben közvetítik a két egyesület Facebook-oldalán, hogy minél többen lássák és érezzék azt, hogy mennyire fontos kellene legyen számunkra az anyanyelvünk. Az akcióhoz ugyanakkor bárki csatlakozhat. „A kisiskolásoknak céltudatosan választottunk Arany Jánostól, hiszen Az Anyanyelv Nemzetközi Napja kiváló alkalmat nyújt arra, hogy egyúttal megünnepeljük a nagy költőóriás, Arany János születésének 200. évfordulóját”- nyomatékosította az ötletgazda.

Krasznai Tünde és Vass Annamária, a Diákokért Egyesület alelnökei azt mondták: azért csatlakoztak, mert ők is lényegesnek tartják egyfelől a kreativitásra való nevelést, másrészt pedig arra szeretnének buzdítani mindenkit, hogy helyesen használja az anyanyelvét, és merje is használni.

Forrás: erdon.ro