EB előtt levő tervezet hatása cégeinkre

Kiemelt cikk

A magyar cégeket sújtaná az EB előtt levő tervezet

A magyar építőipari cégeknek jelentős versenyhátrányt okozna, ha az EU elfogadná azt a tervezetet, amely szerint kötelező lenne az ágazati átlagbért fizetni a minimálbér helyett – írja a Világgazdaság.

Több mint 68 ezer magyar munkavállalót érinthet az Európai Bizottság (EB) március elején előterjesztett javaslata, amely felülvizsgálná a munkavállalók kiküldetésére vonatkozó szabályokat az Európai Unióban. A tervezet szerint azonos munkáért azonos helyen azonos bért kellene alkalmazni, vagyis az adott szektorra jellemző átlagbért kellene fizetni a munkavállalóknak a kiküldetés ideje alatt. Jelenleg csak a fogadó országban érvényes ágazati minimálbért kell fizetni – olvasható a Vg.hu-n.

A kiküldött munkavállalók száma alapján felállított uniós rangsorban Magyarország a tizenegyedik helyen áll, 2010 és 2014 között 67,2 százalékkal nőtt a külföldi kiküldetésben dolgozó magyarok száma. A magyarok több mint fele (56,3 százalék) Németországban, több mint ötöde (22,6 százalék) pedig Ausztriában van kiküldetésben, az ágazatok közül pedig az építőipar (48 százalék) és az ipar egyéb területei (41,7 százalék) dominálnak.

„Az itt tevékenykedő mintegy 200-300 magyar építőipari cég jelentős része már évek óta az ágazati kollektív szerződésben meghatározott kötelező minimál órabért – 14,45 eurót (4500 forint) – fizeti a munkavállalóinak, ami jóval magasabb a 8,50 eurós (2600 forintos) országos minimál órabérnél” – mondta a Világgazdaságnak Mervai Péter, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) németországi tagozatának titkára.

A legnagyobb gond az, hogy az Európai Bizottság előtt fekvő tervezetbe az áll, hogy a megcélozandó ágazati bérek jóval magasabbak és 18-19 eurónál kezdődnek, ezzel viszont a magyar cégek nem tudnak versenyezni.

Az ÉVOSZ nem támogatja a javaslatot, mert ennek elfogadása esetén „a magyar vállalkozások versenyelőnye csökkenne az EU országaiban, csorbulna a verseny és a szolgáltatások szabad áramlása”.

Forrás: mno.hu