Dok Film ’18 Pélmonostor

Horvátországi Magyar Napló Pélmonostor Kiemelt cikk

A „Baranya-film” Fotó- és Film Társulat február 20. és 24. között 12. alkalommal tartotta meg ötnapos dokumentumfilm szemléjét Pélmonostoron, a mikormoziban.

Az ötnapos rendezvény alatt a szervező társulat egy igazán sokszínű és gazdag filmválogatással várta az érdeklődőket. A 19 órai fő vetítéseken kívül, délutánonként mellékvetítések is voltak, sőt a délelőttök folyamán ismétlésekre is sor került.

Az öt nap alatt a fő vetítéseken hét hazai és külföldi dokumentumfilmet láthatott a közönség. A mellékvetítéseken további hat dokumentumfilm került bemutatásra. A horvát filmek közül megtekinthették a Posljednji splavar és a Starci c. dokumentumfilmeket, de e mellet bemutatásra kerültek még német, olasz, cseh, szerb és svájci alkotások is. A vetítésen való részvétel ez úttal is ingyenes volt mindenki számára.

Kérdésünkre, hogy milyen részvétel jellemezte a szemlét, Kucsera Dezső, a társulat elnöke a következőképpen válaszolt:

Megelégedettségünkre szolgált, hogy az idei szemlén átlagban nagyobb volt az érdeklődő lakosság részvétele, mint a korábbi években. Ez talán annak is köszönhető, hogy érdekesebbnek bizonyult az idei programkínálat.

Melyik dokumentumfilm nyerte el a leginkább a közönség tetszését?

A favoritnak az egy órás Trst, Jugoslavija film bizonyult. Ez a dokumentumfilm az 1960-80-as évek Triesztjét mutatta be, azt a „shopping központot”, amelyet a ’70-es, ’80-as évek jugoszláv állampolgárai évente egyszer vagy kétszer látogattak meg, mert ez volt az egyetlen hely, ahol többek között be tudták szerezni pl. a kék farmer nadrágot. A ún. „trieszt kultusznak” a balkáni háború vetett véget. A film különböző visszaemlékezések révén a határ mindkét oldaláról mutatja be Trieszt „dicsőséges napjait”. – tudtuk meg Kucsera Dezsőtől.

A vetítéseken való megnövekedett közönséglétszám bizonyítja, hogy ennek a szemlének van mondanivalója.

A már hagyományosan a zágrábi Doc Filmszemle előtt megrendezésre kerülő programsorozatnak több támogatója is volt: a Horvát Audiovizuális Központ, a zágrábi székhelyű Restart Produkciós- és Forgalmazó Vállalt, a Horvát Filmszövetség, Zágráb Film, Discovery film & video Zágráb és Pélmonostor város Kulturális Központja.

A „Baranya-film” Fotó- és Film Társulat szokásos szombati vetítésein kívül legközelebb júliusban fog nagyobb szabású rendezvényt tartani, amikor is egész hónapon keresztül szabadtéri vetítéseket szerveznek Pélmonostoron.