Dohányellenes törvény

Hírek

Újabb lépés történt a dohányzásellenes törvény szigorának enyhítésére

A szenátus valamennyi illetékes szakbizottsága kedvezően véleményezte dohányzásellenes törvény előírásain enyhítő módosító javaslatokat – számolt be a PRO TV. A plénum a helyhatósági választások után szavaz az indítványokról.

A jogi szakbizottság után a szenátus gazdasági és egészségügyi bizottsága is kedvezően véleményezte a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egy szenátorának és két képviselőjének tervezetét, amely jelentősen enyhít a dohányzásellenes törvény szigorán. A jogszabály így most már a plénum elé kerül, a felsőház az önkormányzati választások után szavaz róla.


  • Illusztráció: evz.ro

Ha szenátus után a képviselőház is rábólint, akkor a dohányzásellenes törvényben új meghatározást kap a zárt, nyilvános tér fogalmát. E szerint csak a minden oldalról elkerített és befedett, nyilvános helyiségekben lenne tilos a dohányzás.

A március 17-én életbe lépett törvény szerint a tiltás már a két fallal ellátott, fedett terekre is érvényes. Ha a módosítás életbe lép, akkor dohányozni lehet majd például a két oldalról bekerített és lefedett nyári teraszokon, vagy a munkahelyek erkélyein, ahol jelenleg nem lehet rágyújtani.

A tervezet ugyanakkor lehetővé tenné olyan különleges helyiségek kialakítását, amelyben megengedett a dohányzás, és amelyekben üdítőt és kávét is fel lehet szolgálni. A jelenlegi törvény csak a nemzetközi repülőtereken teszi lehetővé ilyen helyiségek kialakítását.

A módosítás egyik kezdeményezője, Cătălin Boboc képviselő egy korábbi szakbizottsági ülésen elmondta, rengeteg jelzést kapott az elmúlt napokban arra, hogy a dohányzásellenes törvény túlságosan szigorú. „A törvényeknek alkalmazkodniuk kell a realitásokhoz. Képtelenség kitiltani a tengerparti teraszokról a dohányosokat” – érvelt a politikus.

A jogszabály másik előterjesztője, Steliana Miron képviselő meglepő érvekkel hozakodott elő. Elmondta, hogy a dohányzásellenes törvény életbe lépése óta a szórakozóhelyek működtetői különös jelenséggel szembesültek: arra hivatkozva, hogy kilép az utcára egyet cigarettázni, a vendégek egy része távozik, és „elfelejti” kifizetni a számlát.

Forrás: www.maszol.ro