Csirkepaprikás-főző verseny

Horvátországi Magyar Napó Pélmonostor Kiemelt cikk

19. alkalommal tartották meg Pélmonostoron a Csirkepaprikás-főző versenyt

Július 29-én került megrendezésre 19. alkalommal a Pélmonostor MKE által szervezett, messze földön híres, nemzetközi jellegű, csirkepaprikás-főző verseny, melyen idén 37 csapat mérettette meg gasztronómiai tudását.

A pélmonostori rendezvény a hosszú évek során hagyományossá vált, és ez az igen népszerű és kedvelt gasztronómiai megmérettetés idén is több mint 300 résztvevővel dicsekedhetett. Idén első alkalommal a főszervező Pélmonostor Magyar Kultúregyesület mellé, mint társszervező betársult a Baranja Turisztikai Közösség is – ezzel is elismerve az esemény nívóját. A rendezvény helyszíne természetesen a Magyar Ház volt, ahol a sok jó ember kis helyen is elfér alapon összegyűlt a jó ételre és szórakozásra „éhes” itthoni és külföldi társaság.

1

A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel Tomislav Rob, Pélmonostor város polgármestere és helyettesei Ivana Bandov Paulić és Goran Hes, valamint Szekó József Pélmonostor magyarországi testvértelepülésének, Mohácsnak polgármestere és a Mohácsi Horvát Önkormányzat elnökasszonya Udvarácz Mátyásné.

Már évek óta nemzetközi jellegű ez a rendezvény, idén is voltak a résztvevők között magyarországi, vajdasági, németországi, sőt amerikai vendégek is. Idén első alkalommal vettek részt az eseményen a kaposvári székhelyű Kárpát-medencei Magyar Baráti Társaság tagjai, akik a közelmúltban vették fel a kapcsolatot a Pélmonostor MKE-vel. A csapat ugyanazokat az alapanyagokat felhasználva, mint a többi csapat, somogyi módon készítette el a csirkepaprikást. Mint elmondták nem a versenyzés miatt vállalták a részvételt, hanem hogy a megalapozott barátságot mélyítsék.

 – Nagy megtiszteltetésnek éreztük a pélmonostoriak meghívását a versenyre. El is csodálkoztunk aztán az eltérő szokásokon, s leginkább a csipetke-készítők munkáját fotózgattam sok más esemény mellett. A rendezvény kimondottan jó hangulatú volt, csapatunk is kellemesen érezte magát. A barátkozások is megtörténtek, a bográcsok mellett jó somogyi szilva nedűvel koccintottak a horvát-magyar barátságra a tűzrakók. A mi elsődleges célunk éppen ez volt: a frissen alakult magyar-magyar kapcsolatokat ápolni, hiszen a személyes találkozás erre a legalkalmasabb. Nagy szeretettel fogadtak minket, és a közös mulatságban is részt vettünk. Sok hasonló sikeres rendezvényt kívánunk még a drávaszögi magyaroknak, akikkel továbbra is szeretnénk közös programokban szerepelni – nyilatkozta Horváth Margit, az egyesület elnöke.

3

A jó hangulatról Ervin és barátai gondoskodtak. Jól mulatott a társaság, remek kikapcsolódási lehetőség volt ez mindenki számára. A sok csárdás és táncdal között elmaradhatatlan volt a szokásos Megy a gőzös, és a többi hangulatos tánc. Roskadásig ropták a táncoslábúak, kicsik és nagyok, fiatalok és idősebbek egyaránt. S míg a résztvevők jóllaktak, ki-ki a maga asztalánál, majd lassan táncra perdültek a társasággal, addig a 3 tagú zsűri szorgosan dolgozott. Az elbírálásban Sipőc Árpád, a csúzai Kovács csárda tulajdonosa, maga is díjazott szakács, Habula Ilonka a Pélmonosor MKE tagja és Pauskovics János az egyesület hagyományőrző csoportjának képviselőjeként vettek részt. Az eredményhirdetésre 22 óra táján került sor, a pontszámok igen szoros versenyről tanúskodtak. A harmadik helyezést Fekete Dorotea és fiatal csapata nyerte el 92 ponttal, ebben a csapatban Skeleđija Marko volt a szakács. A második helyet a kiskőszegi származású Rauški Nikola nyerte el 95 ponttal. Az első helyet idén, de nem első alkalommal, pedig a sepsei Karaszi József érdemelte ki 96 ponttal. A szervezők minden résztvevő csapatot egy-egy emléklappal ajándékoztak meg, az első három helyezett pedig ajándékcsomagban és serlegben részesült.

2

Ami biztos, a fél siker a szervezésben van. A Pélmonostor MKE évről évre elégedett lehet a rendezvényen való részvétellel, általában nagyon pozitívok a visszajelzések, ezért a tagság örömmel vállalja ennek a gasztronómia eseménynek a szervezését. Persze sok minden a jó csapatmunkán múlik.

 – 18 év tapasztalatával vágtunk neki az idei esemény megszervezésének. Szerencsére már van hírneve, sok a visszatérő csapat, így nem okoz gondot, hogy teltházas rendezvény legyen a verseny. A jó házigazda cím azonban a teljes csapatnak dukál, hiszen a tagság segítsége nélkül nehezen tudnánk 300 személyes rendezvényeket tartani. Ez úton is szeretném megköszönni mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult az idei rendezvény sikeréhez – hangsúlyozta Ágh Izabella a Pélmonostor MKE elnöke.

A helyezések kihirdetését követően a mulatság egészen éjfélig folytatódott és a jó hangulatban elváló társaság egyezett abban, hogy Pélmonostoron az idén is remekül érezték magukat, és jövőre is részt vesznek majd a jubileumi, 20. főzőversenyen.

S.ZS.T.