Biogazdálkodási tanulmányút

Hírek

BESZÁMOLÓ

a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége és a Kárpátaljai Biokultúra Egyesület szervezésében 2015. november 6-7.-én, a beregi térségben megvalósított biogazdálkodási szakmai tanulmányútról

A magyar határhoz közeli kárpátaljai falvak lakossága a Kárpátaljai Biokultúra Egyesület – a Kárpát-medencei Ökogazdálkodók Szövetsége (KÖSZ) tagszervezetének – jelzése alapján nagy érdeklődést mutat a biogazdálkodás iránt.A Földművelésügyi Minisztérium (FM) támogatásával a KÖSZ és a Kárpátaljai Biokultúra Egyesület szakmai tanulmányutat szervezett Kelet-Magyarországra, a kárpátaljai magyar gazdák részére, hogy lehetőségük legyen megismerni a magyar ökogazdák munkáját, eredményeit, gyakorlati tanácsait az ő saját példájukon keresztül.A tanulmányút lehetőséget adott a határon túli magyarsággal való kapcsolat elmélyítésére is, továbbá, hogy a jelenleg igen nehéz időket átélő kárpátaljai honfitársainknak módja nyílt – ha csak egy kis időre is – kiszakadni abból a kihívásokkal, nehézségekkel, feszültséggel teli környezetből, ami ma a lakóhelyüket, illetve egész Ukrajnát jellemzi.

A tanulmányutat megelőzte 2013-ban egy biogazda tanfolyam, melyet a Kárpátaljai Biokultúra Egyesület szervezett, Verbőcön. A tanulmányút végül 18 fő részvételével zajlott le, köztük 16 kárpátaljai gazda részvételével, és az eddigi visszajelzések nagyon jól sikerült. A kétnapos program során 5 beregi biogazdálkodó tevékenységét ismerhették meg a résztvevők. (Sajnos a kedvezőtlen időjárás, a nagy köd és a korai sötétedés miatt a programból kimaradt a hatodik biogazda meglátogatása.)

Reméljük, hogy ez a tanulmányút bebizonyította a résztvevő kárpátaljai magyar gazdáknak, hogy igenis van értelme küzdeni, igenis van – ma is megbecsült – értéke a földművelésnek, a helyben maradásnak, még ilyen terhes időkben is. Az ellenőrzött ökológiai gazdálkodás szigorú követelményrendszerének megfelelni nagy kihívást jelent, de számos magyar példa mutatja, hogy nem lehetetlen feladat. A Kárpátalján megtalálható kis falvak népessége körében a földművelés, állattartás még ma is gyakran egy-egy család egyetlen megélhetési lehetőségét jelenti. Viszont nincs meg a szükséges ismeretük, és főként pénzeszközeik arra vonatkozóan, hogy a termelésüket hatékonyabban, modernebb eszközökkel, nagyobb volumenben és sokkal inkább piacképesen állítsák elő. A magyarországi tanulmányút e problémakör feloldásának csupán a legelső, azon belül is csak egy apró lépését jelentheti, de nem szabad elfelejteni, hogy ezek az első, apró lépések a legfontosabbak. A magyarországi tanulmányút emiatt bírt kiemelkedő jelentőséggel – kiegészítve azzal, hogy a meglátogatott magyar ökogazdáknak is egy pozitív visszacsatolást jelentett a vendégcsoport fogadása, számukra a saját tapasztalatok, tanácsok átadása.

 

Teljes beszámoló a tanulmányútról: http://www.karpatbio.hu/hu/hirek/friss/beszamolo-a-karpat-medencei-okogazdalkodok-szovetsege-es-a-karpataljai-biokultura-egyesulet-szervezeseben-2015-november-6-7-en-a-beregi-tersegben-megvalositott-biogazdalkodasi-szakmai-tanulmanyutrol