Beretke díszpolgára lett Benedek László

Beke Beáta Beretke Emberek

Beretke díszpolgára lett Benedek László fotóművész

benedek1

Benedek László fotóművész, barlangkutató, a Gömöri Fotóklub alapító tagja, vezetője és mozgatórugója. 2009-ben több napot töltött Beretkén, azóta élete és tevékenysége összeforrott  a falu életével. Giczei Anna polgármesternőtől október 15-én átvette a Beretke díszpolgára díszoklevelet.

Benedek László fotóművészt Beretke község önkormányzata többéves segítő tevékenységéért október 15-én a község díszpolgárává avatta.

„2009-ben cserkészek táboroztak községünk határában. Ekkor ismerkedtem meg a Benedek családdal. Még abban az évben Benedek László elhívta ide Nógrád-megyei fotós barátait, akik a Murány-áttörés tanösvényről készítettek fotókat. A község a kúriában megvendégelte a csapatot, és ekkor Benedek László felkérte a fotósokat, hogy ajándékozzanak egy-egy fotót a községnek, amelyet helyben készítettek. Így nyílt meg a Gömöri Fotóklub első
állandó galériája. Még abban az évben pályázat útján szerzett forrásból sikerült kiépítenünk tanösvényünket. Az építés körüli munkák egy részét Benedek László vállalta, ő készítette az információs tábláinkat. Majd László segítségével sikerült a barlangászok határon átnyúló együttműködési pályázatából a barlangunktól levezető lépcső kiépítését, további információs táblák, korlátok és lócák elhelyezését megvalósítanunk. Sok látogatót „csalogatott” már hozzánk. E nyáron az ő ötletének köszönhetően iskolákat fogadtunk községünkben. Remélem, a továbbiakban is számíthatunk a segítőkészségére” – mondta Giczei Anna a díszpolgárrá avatáson.

Benedek László ars poeticája így hangzik: „Ha egy kevés veleszületett adottsággal rendelkezve, fényképezőgéppel a kezünkben, megörökítünk egy általunk megfelelőnek vélt pillanatot, és kellő alázattal bemutatva ezzel örömet, élményt tudunk nyújtani másoknak, akkor értelme van annak, amit csinálunk.”

Alig akad magyar iskola a Felvidéken, ahol még ne tartott volna előadást a felvidéki természetről, városokról, kulturális értékekről, természetvédelemről, barlangkutatásról,  a fotózásról, a fotózás történetéről. Vetítéssel egybekötött bemutatóit történelmi, irodalmi, régészeti hivatkozásokkal színesíti, közben pedig egy-egy anekdota is elhangzik a tudományos adatok tolmácsolása mellett. Egyik alapító tagja A Kultúráért Gömörben és Gömörön Túl Polgári Társulásnak. A 2007 óta működő szervezet felvállalta, hogy a Felvidék 400 magyar iskolájába szervez kulturális rendezvényeket, előadásokat. A rendezvények mindig az adott település iskolájában, óvodájában valósulnak meg. Ahogy ez a nevükben is szerepel, Gömörön túlra is szívesen elviszik a kultúrát.

A Társulás keretében, annak szekciójaként működik a Gömöri Fotóklub. A Fotóklub felkarolja a fotózás iránt érdeklődő fiatalokat, felkutatja a Gömörből elszármazott fotósokat, kapcsolatot tart más fotóklubokkal, segíti egy–egy fotóklub megalakulását (pl. a Partiumban az Érmellék – 2009 Fotóklub megalakulását…), csoportos, illetve egyéni kiállításokat szervez a Felvidéken, Magyarországon, Vajdaságban, Erdélyben, de a Kárpát-medencén kívül is: Berlinben, Varsóban, Moszkvában, Párizsban. Nekik köszönhető az állandó (fotó)galériák létrehozása a Felvidéken. A Fotóklub életéről, valamint Gömörről (ahol született és ma is él) szóló ismeretterjesztő és népszerűsítő anyagokat lehetőség szerint minél szélesebb körben terjeszti.

Benedek László sok évtizedes természetfotózásának nemzetközi sikere a spanyolországi Burgoszban kezdődött, ahol a Nemzetközi Barlangkutató Fotóversenyen I. díjat nyert 1986-ban. A Barlangkutató Világszövetség, melynek több mint 200 tagja van a világ számos országában, négyévente szervezi meg kongresszusát, illetve világtalálkozóját, amelynek alkalmával fotóversenyt is hirdetnek barlang- és természetfotó témakörben. Benedek László kétszer nyerte meg munkájával a meghirdetett fotóversenyt: először Barcelonában, másodszor Budapesten (ahol alkotásával egyben a harmadik díj tulajdonosa is ő lett), ezért nyolc éven keresztül őt tartották a világ legjobb barlang- és természetfotósának.

Beke Beáta, fotó: Beretkei Községi Hivatal