Bácsfeketehegy – alakuló cserkészcsapat

Bácsfeketehegy Hírek

Bácsfeketehegyen újdonságnak számított a cserkészet, a cserkész foglalkozás egészen a tavalyi év őszéig, ugyanis a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség elnöksége csapatalapításon kezdett el munkálkodni. A kapcsolatfelvételek, megbeszélések gyümölcsözőek voltak, az első foglalkozást már október végén meg tudtuk tartani Török Gabriellával. A foglalkozásoknak a helyi kultúrotthonban biztosított termet Sárközi István, valamint az iskolaigazgató, Bojtos Béla járt közre mindkét toborzó megvalósításában az által, hogy beengedett az iskolába, osztályokba.

A havi rendszerességgel megtartott cserkészfoglalkozások kitérnek a regösségre, azaz a kézművességre és népi játékokra. Az első foglalkozás alkalmával Gabi finom mézeskalácsot hozott , amit az édesanyja készített, és teát – ez azóta hagyománnyá nőtte ki magát a csapatban. Igen, már csapatról beszélek, mivel a negyedév elteltével a néhány érdeklődőből két őrsnyire gyarapodtunk. A találkozások során rengeteget játszunk, ismerkedünk egymással, a cserkészet alapjaival, a cserkész öttusával (Hit ápolása; Embertársak szolgálata; Hazaszeretet; Természetben élni; Egészséges életmódot folytatni), történetével és kézműveskedünk.

Eddigiekben sokféle alkotás született. Ez ünnepek, karácsony előtt képeslapokat, üdvözlőkártyákat készítettünk színes lap, kartonlap, díszes szalag, csillámpor felhasználásával, amelyekkel megajándékozhatták távoli , vagy akár közeli ismerőseiket. A nemezelést Gabi által kezdték megtanulni, későbbiekben fejleszteni fogjuk a tudásunk, akárcsak az üvegfestés esetében. A gyerekek nagyon ügyesek, már az első próbálkozásra szépen megfestett poharak születtek, amelyeket hazavíve kiégettek és ezután hozzák magukkal teás bögrének – gyakorlatba ültetve a takarékosság törvényét.

Terveink szerint a csapat lelkesedése csak fokozódni fog és közösen táborozhatunk a nyár folyamán.

 

Szabó Bernadette cserkésztiszt

Petőfi Sándor Ösztöndíjas, Vajdasági Magyar Cserkészszövetség

 

 

 

 

 

Forrás: Délvidéki Civil Portál