Babacsomagokat kaptak Nyugat-Bácskában

Zombor Kiemelt cikk
Csaknem harminc babacsomagot adtak át ünnepélyesen Zomborban a nyugat-bácskai családoknak a 2019 a külhoni magyar gyerekek éve program keretében.

A Magyar Polgári Kaszinóban az ajándékokat Pirityiné Szabó Judit, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője és a Magyar Nemzeti Tanács képviselői adták át a gyerekeknek.

A kupuszinai József Attila Általános Iskola napköziseinek előadása után kapták meg a leendő elsősök a babacsomagokat. A bezdáni Bojity Evelin és férje a nyolc éves ikerpár Emina és Dávid után harmadik gyermeket is vállalt, Ármin most 1,5 éves: „Igényeltük az anyasági támogatást, de az anyakönyvezés most van csak folyamatban, úgyhogy nagyon örülünk a támogatásnak meg a babacsomagnak is, jólesik, hogy az emberrel törődnek az anyaországban.”

A többgyermekes családokban a testvérek is kaptak ajándékot. Hajnal Jenő, az MNT elnöke hangsúlyozta, a magyar állam a születéstől kezdve a felnőtté válásig és azon túl is támogatja a határon túli magyarságot, ez egy biztos hátteret nyújt: „Ahogy a gyerekek születésekor a családban nagy öröm van, majd utána a közösség örül, ha gyermek van, ha keresztelő van, most pedig az egész nemzet örül nekik. Ez az a jelképes üzenet, amit most mi ezzel a csomaggal, hála a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak, átadhattunk.”

Az eseményen elhangzott, fontos az, hogy a Magyar Kormány támogatásával nemcsak a tömbben, hanem a szórványban is át tudják adni a babacsomagokat.

Pirityiné Szabó Judit, vezető, Délvidéki és Diaszpóra Főosztály, Magyarország: „Szeretném megköszönni a Magyar Nemzeti Tanácsnak, hogy Nyugat-Bácskára is gondolt, itt azért sokkal nehezebb körülmények között élnek a magyarok, itt nincs annyi intézmény, mint a tömbben és nagyon fontosnak tatjuk, hogy a szórványban élő magyarságra is különös figyelem forduljon, most a családokra, az icipici gyermekekre, de a mindennapokban is gondolunk Nyugat-Bácskára, számtalan támogatási lehetőséggel, valamint reményeink szerint szeptembertől újra tudunk a Petőfi Sándor program keretében ösztöndíjast is küldeni.”

A gazdaságfejlesztési program és a Nemzetpolitikai Államtitkárság pályázatain túl az év hátralévő részében a kisgyermekekkel foglalkozó pedagógusoknak, gyermekorvosoknak, védőnőknek biztosítanak majd számtalan lehetőséget – tette hozzá Pirityiné Szabó Judit.

Forrás: PannonRTV