Az elnökasszonnyal találkoztak

Horvátországi Magyar Napló Bjelovár Kiemelt cikk

BJELOVÁR

December 11-én, hétfőn Kolinda Grabar-Kitarović elnökasszony Bjelováron fogadta a Bjelovár-Bilogora Megyei Kisebbségi Koordináció tagjait. A tagok az elnökasszonynak bemutatták a koordináció munkáját, de beszélgettek a tervekről is.

Horvátország elnökasszonya Kolinda Grabar-Kitarović kétnapos látogatást tett Bjelovár-Bilogora megyében. Ebből az alkalomból összehívta a Bjelovár-Bilogora Megyei Kisebbségi Koordináció tagjait egy értekezletre.

Bjelovár-Bilogora megyében 22 kisebbség él, amire a megyében nagyon büszkék vagyunk. A kisebbségek valóban tisztelik és becsülik egymást és ezt már számtalanszor megmutattuk – nyilatkozta lapunknak Tóth Sándor, a Bjelovár-Bilogora Megyei Kisebbségi Koordináció elnöke.

Nagyon örülünk annak, hogy az elnökasszony meghívott minket erre az értekezletre. A beszélgetés során a koordináció munkájáról beszélgettünk és elmondtuk az elnökasszonynak a terveinket is. Beszélgettünk a rendezvényeinkről is, amit örömmel fogadott. A koordináció legfontosabb eseménye idén a Kisebbségi alkotások szemléje volt, amelynek házigazdája a magyar kisebbség volt Grbavácon. A következő ilyen szemlét a cseh kisebbség szervezi jövőre Daruváron. Kérésünkre jövőre Kolinda Grabar-Kitarović elnökasszony fővédnöke lesz ennek a rendezvénynek – tudtuk meg Tóth Sándortól.

Ezen kívül minden kisebbség képviselője beszélt a saját kisebbségéről.

Többek között elmondtam, hogy 5 település iskoláiban sikerült elindítanunk a magyar anyanyelvoktatást. Emellett bemutattam neki a Magyarok Bjelovár-Bilogora megyében című könyvünket, amire nagyon büszkék vagyunk és amelyet oda is ajándékoztam az elnökasszonynak. Továbbá beszéltem a magyar egyesületek munkájáról, a kulturális eseményekről és Tájházunkról, ami Grbavácon található – mondta el Tóth Sándor.

M.LJ.