Az egészség hozzád jön kampány – Maros megye

Erdély Hírek

Május és július között több mint ezer vidéki személy részesül ingyenes orvosi kivizsgálásban a Romániai Krónikus Betegek Szövetsége által szervezett Az egészség hozzád jön karaván segítségével.

A marosvásárhelyi, temesvári, bukaresti, jászvásári és craiovai szak- és rezidens orvosokból, ápolónőkből és önkéntesekből álló csoportok vérvizsgálatot, cukormérést, EKG-t, valamint kockázatértékelést végeznek a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára. A karaván május 28-án és 29-én startol a Maros megyei Alsóbölkény településen.

„Arra gondoltunk, hogy olyan régiókba menjünk, ahol ez embereknek nem nagyon van lehetőségük orvosi ellátásban részt venni, illetve nincs a közelükben orvosi rendelő sem. Olyan egészségügyi méréseket végzünk a jelentkezőkön, amelyek segítségével átfogóbb képet kapunk az egészségi állapotukról, ha pedig krónikus betegségben szenved az adott személy, akkor annak megfelelő részletesebb felmérésben részesül” – tájékoztatott Molnár Rodica, a Maros Megyei Cukorbeteg Gyermekek és Ifjúság Egyesületének (ASCOTID) elnöke.Fotó: TomWieden/Pixabay

Az egyesületi elnök a cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének fontosságát hangsúlyozta. Mint fogalmazott, az embereken igyekeznek segíteni ezzel kampánnyal, hiszen azzal, hogy az orvosok, asszisztensek vidékre is elutaznak, esélyt adnak az ott élő lakosságnak arra, hogy időben felfedezzenek egy esetlegesen elhanyagolt krónikus betegséget.

Ezzel egyébként a vidékieknek pénzt is megspórolnak, hiszen nem kell elutazniuk olyan településre, ahol orvosi ellátás van, vagy nem kell például a megyeszékhelyre ellátogatniuk egy összetettebb kivizsgálásért.

Molnár Rodica példaként a cukorbetegség elterjedésének fokozódását említette, ami véleménye szerint egyre nagyobb méreteket ölt és egyre több korosztályt érint. Hozzátette, ezeket az egészséget megóvni célzó kampányokat egyre több helyen és egyre intenzívebben, nagyobb gyakorisággal kellene megszervezniük annak érdekében, hogy a diabéteszt vagy egy elhanyagolt érrendszeri betegséget időben fel lehessen fedezni.

A kezdődő kampányban 15 orvos, asszisztens, cukorbetegségben szenvedő egyetemista és önkéntes vesz részt az ASCOTID egyesülettől.

 

Forrás: Maszol.ro