ÁLTALÁNOS ISKOLAI FIZIKA-KÉMIA DIÁKVERSENY

Muhi Béla Zenta Hírek

Zenta – 2019. febr.24.

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a GENIUS – a tehetséges diákokért mozgalom keretében Zentán a Stevan Sremac Általános Iskola Emlékiskola munkaegysé­gében 2019. febr. 24-én megrendezte a XVIII. Kovács Sztrikó Zoltán Általános Iskolai Fizika-kémia Diákversenyt.

A rendezvény a vendéglátó iskola rövid kulturális műsorával kezdődött. Népdalokat hallottunk, majd a rendezvény névadójának, Kovács Sztrikó Zoltán fizikatanárnak az életéből hallhattunk történeteket. Ezután a köszöntők hangzottak el.

Az verseny a tehetséges, kutató diákokat szólítja meg és hagyományosan kétfordulós. A tanulók önállóan vagy párban kísérleti jellegű vizsgálatokat végeznek, majd az első, írásbeli fordulóra szakdolgozatot írnak, amit beküldenek verseny szervezőinek. A legjobbak meghí­vást kaptak a második fordulóra, mely a kísérletek bemutatásáról szólt. Erre tehát 2019. február 24-én került sor. A szóbeli döntőn a diákok szakbizottság előtt fizikai és kémiai kísérleteket mutattak be és válaszoltak a feltett kérdésekre. Szakmunkájuk témáját egy látványos poszteren is bemutatták. Ez a verseny a fizika és a kémia terén a fiatal tehetségek felkutatásáról, a tehetségnevelés serkentéséről és támogatásáról szól. Az összejövetel egyúttal a fizika és a kémia szakos tanárok hagyományos szakmai találkozója, tapasztalatcseréje is.

A Kovács Sztrikó Zoltán Általános Iskolai Fizika-kémia Diákverseny a Vajdaságban már közel két évtizede hiánypótló, kísérleti vagy gyakorlati jellegű megmérettetés. Három szakterület van: fizika, kémia és interdiszciplináris témakör.

Az idei XVIII. Kovács Sztrikó Zoltán Általános Iskolai Fizika-kémia Diákversenyen 39 diák vett részt, akik 21 szakmai előadást tartottak. A legsikeresebb diákok Zentáról, Csantavérről, Felsőhegyről és Szabadkáról érkeztek. A következő felkészítő tanárok munkáját kell megdicsérni: Fajka Valéria, Raffai Valéria, Leonov Vörös Adriana, Hatala Zoltán, Vörös Sándor, Engi Krisztián és Kálmán Róbert.

A szakbizottság tagjai Kanyó Anikó, Máriás Ildikó, Balázs Piri Diana és Muhi Béla voltak.

A zentai Stevan Sremac Általános Iskola Emlékiskola munkaegységének munkatársai Nagy Abonyi Pál pedagógiai vezetővel az élükön kiváló házigazdának bizonyultak. Minden feltétel biztosítva volt a zavartalan munkához. Köszönet a diákokat elkísérő szaktanároknak, akik besegítettek a munkába.

Mindegyik versenyző, felkészítő tanár és zsűritag is oklevélben részesült. Ajándékkönyvekről hagyományosan a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács gondoskodott.

Ennek a nagy hagyományú, népszerű és a tudományos-műszaki jellegű utánpótlás nevelésében kiemelkedő fontosságú rendezvénynek a támogatója az anyaországi Emberi Erőforrások Minisztériuma volt. Helyi szervező Raffai Valéria tanárnő, főszervező Muhi Béla, a GENIUS elnöke volt.

Részletes beszámoló és képgyűjtemény itt: www.fokusz.info