A városnak szeretettel

Horvátországi Magyar Napló Grubisno Polje Kiemelt cikk

Sikeres rendezvényt tartott a Grubišno Polje-i Magyarok Közössége

A Grubišno Polje-i Magyarok Közössége szeptember 9-én, szombaton kulturális rendezvényt tartott A városnak szeretettel címmel. Az esemény a helyi Mária-napi rendezvénysorozat keretében került megtartásra.

Az egyesület 2003-ban alakult, s majd másfél évtizede gazdagítja a helyi kulturális életet. Példamutató tevékenységéért már számos elismerést kaptak, de mind közül Grubišno Polje Város plakettjére a legbüszkébbek. Az évek során grbaváci székhelyük, a helyi Magyar Ház, amely 2008 óta ad helyet az itt élő magyarság néprajzi értékeinek és kulturális életének, immár a megyei, sőt a régió magyarságának művelődési központjává érlelődött. 2013 óta szakcsoportok is működnek a közösségen belül, így játszóház, énekkar és több generációs tánccsoport is tevékenykedik az egyesület tagságában. A Magyar Ház és ezek a művészeti csoportok számos helyi magyar hagyományt mentettek meg a feledéstől (hagyományos disznótor, tollfosztó, májusfaállítás, pálinkafőzés, karácsonyi szokások), s megannyi rendezvényt honosítottak meg a városban. Mindezen évek alatt a közösségnek sok-sok barátja, tagja és tisztelője lett itthon és külföldön egyaránt, magyarok, más kisebbségi közösségek, a többségi nemzet és a magyarországi horvátság soraiban is. Velük és nekik készítették ezt a szombati rendezvényt, melynek a helyi moziterem adott otthont.

21586974_505865703139199_2057602568783343933_o

Kiemelkedő, kedves vendége volt a házgazdáknak Juhász Sándor, a MESZ volt elnöke, aki másfél évtizeddel ezelőtt felkutatója, kezdeményezője és nagy támasza volt a megyei magyarság megszervezésének. Nagy szeretettel köszöntötték őt a Grubišno Polje-i magyarok.

A kultúrműsoron, amely telt ház előtt zajlott, a Grubišno Polje -i Mária-napi rendezvénysorozat eseményeibe illeszkedett bele a helyi moziteremben és a Grubišno Polje -i Magyarok Közösségének szakcsoportjain kívül felléptek a sellyei Arany Lábak tánccsoport, a sztáradrávai Dráva Gyöngye zenekar és a helyi cseh és horvát néptánccsoportok is.

A rendezvény hivatalos része után a résztvevők a grbaváci Magyar Házban közös vacsorán és a késő esti órákba nyúló mulatságon vettek részt.

A vendégek és résztvevők mind egyetértettek abban, hogy a házigazdák nagyon is kitettek magukért, s a Grubišno Polje –i magyarok nagylelkű vendégszeretete ezúttal is bizonyítást nyert.

S.ZS.T.