A táncok bűvöletében

Zenta Egyéb

Charles Chuck Prince amerikai ügyvéd és vállalatvezető szerint amíg szól a zene, muszáj fölkelni és táncolni. Sokan vannak így ezzel, de nem árt, ha előtte megtanulunk táncolni is. Zentán a közelmúltban a Flamenco táncklub felnőttek számára indított táncoktatást Horvát Kátai Péter hivatásos sporttáncedző vezetésével.

Horvát Kátai Péter mintegy negyven évvel ezelőtt kezdett el táncolni, és azon nyomban el is döntötte, hogy még hatvanéves korában is ezzel akar foglalkozni, ami lassan teljesülni is fog.

 – Nagyon szeretek táncolni és táncot tanítani is. Örülök, amikor olyan párt látok, akik szépen mozognak a táncparketten, és lényegében ez az egyik dolog, ami tartja bennem a tánc iránti szeretetet – magyarázta, és hozzáfűzte, többen is kérték tőle, hogy tanítsa meg őket táncolni, hogy a többiekkel együtt ők is jól érezzék magukat a bálokban, a lakodalmakban, és ne kelljen végigülniük ezeket a mulatságukat csak azért, mert nem tudnak zenére mozogni.

Beszélgetőtársunk elmesélte, hogy a táncoktatás legelején a legtöbben bevallják, hogy meg vannak ijedve.

– Volt olyan résztvevő is, aki azt mondta, hogy szeretne részt venni az oktatáson, de neki még a csárdást is nehéz megtanulnia. Ennek ellenére szépen lassan, lépésről lépére beavattam őt is a különböző táncokba, a bécsi és az angol keringő, a boogie, a foxtrott rejtelmeibe. Akik az elején még meg vannak ijedve, előbb-utóbb azok is elkezdenek táncolni – mesélte Péter, majd arról is beszélt, hogy az oktatáson elmagyarázza azt is, hogy fekete öltönyhöz és fekete cipőhöz nem illik fehér zoknit viselni, és öltönyhöz tornacipőt sem illő felvenni. Arra is felhívja a figyelmet, hogy szövetnadrághoz szíjat kell használni, és táncolás közben nem illik rágózni.

A zentai tánciskolába járók elsősorban azokat a táncokat sajátítják el, amelyeket bálokban és lakodalmakban is táncolnak. Ilyen többek között az angol és a bécsi keringő, a tangó, a foxtrott, a boogie, és még sorolhatnánk.

– Valójában arra igyekszem őket rávenni, hogy feltalálják magukat. Nyugodtan táncoljanak és mozogjanak, és merjék alkalmazni a tánciskolában elsajátítottakat – jegyezte meg beszélgetőtársunk, aki hozzáfűzte, hogy a latin táncok közül szambázni is megtanítja a párokat.

Péter a beszélgetés során elmondta, ahhoz, hogy valaki megtanuljon táncolni, elsősorban akarnia kell.

– Az, hogy szándékukban álljon elsajátítani a különböző táncokat, nagyon fontos, mert annak semmi értelme, hogy én erőltessem rájuk ezt a tudást. Alapvető, hogy a lépéseket el kell sajátítaniuk, de megtanítom őket arra is, hogy a zenére figyeljenek. Arra próbálom rávenni őket, hogy a zenét hallgatva, annak a ritmusára próbáljanak meg táncolni.

Péter kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy szerinte a zentaiak szeretnek táncolni. Közülük is elsősorban az idősebb korosztály képviselői azok, akik szeretik a táncot, és részt is vesznek a bálokon. Egyedüli szívfájdalma csupán az, hogy fiatalokkal nem találkozik ilyen rendezvényeken, márpedig ők képviselnék a jövőt a bálokon is – magyarázta. Ugyanakkor abbeli reményének adott hangot, hogy a tánciskola elvégzése után a fiatalabb nemzedék képviselői is kedvet kapnak a táncoláshoz, és értelmét látják annak, hogy időnként eljárjanak táncos mulatságokba.

– Nemrég mi is voltunk egy bálban, ahol találkoztam a felnőtt diákjaimmal, és öröm volt nézni, milyen szépen járták azokat a táncokat, amelyeket tőlem tanultak.

Horvát Kátai Péter keddenként este nyolc órától a Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermében tartja a táncórákat. A tánciskolába minden érdeklődőt szeretettel várnak. Aki kedvet kap hozzá, csak legyen ott kedden este!

Forrás: Magyar Szó