A Ringatón egy életre szóló útravalót kapnak

Nagycétény Emberek

A nagycétényi Ringató foglalkozások 2017 decemberében vették kezdetüket. A Vasárnapi Iskola Alapítvány jóvoltából az első foglalkozást a módszert kifejlesztő Gállné Gróh Ilona és lánya, Gáll Viktória Emese tartották. Manapság már – a  Cseperedő programnak köszönhetően – a rendszeres nagycétényi foglalkozások mellett Nyitrán is bekapcsolódhatnak az érdeklődők  az énekes-zenés foglalkozásokba.

„De jó a dió, fütyül a rigó. Vidám dala száll: Élni, jaj de jó!” – a Kodály által megzenésített Weöres Sándor-verssorokat Varga Hajnalka foglalkozásvezető kezdi énekelni. A nevetést, beszélgetést, mocorgást várakozó figyelem váltja fel, az anyukák és nagyobb gyerekek bekapcsolódnak az éneklésbe: családi Ringató kezdődik Nagycétényben.

„Vedd öledbe, ringasd, énekelj!  – ez a  Ringató foglalkozások mottója. Az anyukák játszanak a kisbabájukkal, énekelnek nekik, ölelik őket. Majdnem, mint ahogy azt otthon is teszik. Egy kicsit azonban mégis más: másképp oldódik fel és énekel az anyuka, ezt érzékelve pedig – természetes módon – a kisbaba is valami újat, szépet, élményt kap. Szinte minden foglalkozáson van olyan pillanat, amikor meghatódom, egy pillanatra elcsuklik a hangom – látván az anyukákat a babájukkal oldott hangulatban énekelni, játszani. Meg vagyok róla győződve, hogy a szülők – többnyire anyukák számára – azonnal érzékelhető a pozitív hatás, míg a kis csemetéjüknek ezek a foglalkozások egy életre szóló útravalóul szolgálnak” – meséli Varga Hajnalka.

A Ringató foglalkozások a Cseperedő program jóvoltából ingyenesek, a foglalkozásvezető pedig szeretettel vár minden érdeklődőt kedden délelőttönként a nagycétényi tornaterembe, csütörtökönként pedig Nyitrán a Zoboralji Kulturális és Információs Központ nagytermébe.

Forrás: Tóth Klára, Felvidék.ma/SZAKC

Bővebben:

Vedd öledbe, ringasd, énekelj!