A Palics Magyar M. E. gálaműsora

Palics Kiemelt cikk

Néptánc, népzene és színdarab a Palics MME gálaműsorán

Gálaműsorral zárta az idei évadot a Palics Magyar Művelődési Egyesület. Csütörtök este a palicsi Vigadóban minden szakosztály fellépett. Volt néptánc, népzene és színdarab.

A fiatal Almási Lőrinc még csak egy éve tagja a Sziporkák néptánccsoportnak, de máris megtalálta a helyét: „Úgy kezdtem el, hogy barátommal, Doriánnal, megnéztük a csoportot, és rögtön bevettek minket, mert kevés volt a fiú. Mi pedig megkedveltük ezt, és elkezdtünk táncolni. Szeretem, hogy kedvesek a tanárok. Nem annyira nehéz a néptáncolás, de azért könnyűnek sem mondanám.”

Danka Lili énekel és táncol is, a Sziporkák néptánccsoport tagja: „Hét éve járok már táncra, négy éves korom óta. Somogyi táncokat mutatunk be, amiben éneklés és csujjogatások lesznek.”

Az esten fellépett még a Ciripelő és a Harangvirág citerazenekar, a Szederinda népdalkör és természetesen a Palicsi Színjátszó Grund kiscsoportja is. A Palics Magyar Művelődési Egyesület mintegy 150 tagot számlál.

Csiszár Molnár Anna, elnök, Palics Magyar Művelődési Egyesület: „Ezek többsége gyermek, a palicsi iskola tanulói, de a környező településekről is járnak a foglalkozásainkra. A munkánkat az nehezíti, hogy még nincs székházunk, tehát már 12 éve így működik az egyesület, hogy albérlőként használunk különböző helyeket. Próbáink egy részének a helyi közösség nagyterme ad otthont, egy részét a palicsi iskolában tartjuk, illetve a rendezvényeinkhez a Vigadó nagytermét kell kölcsön kérnünk. Mindezek a problémák rövidesen megoldódnak, hiszen már épül Palicson a művelődési ház.”

Csiszár Molnár Anna elmondta, a nyáron ismét megszervezik a nyári napközit, amelynek az iskola lesz a helyszíne. Hozzátette, továbbra is várják az új tagokat az egyesület különböző szakcsoportjaiba.