A marosvásárhelyi könyvvásár

Marosvásárhely Kiemelt cikk

Olvasó-mozgalommá nőtte ki magát a marosvásárhelyi könyvvásár vetélkedője

Rekordszámú jelentkező, mintegy 717 gyerek és fiatal, azaz 239 csapat vesz részt idén a 23. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár Olvasd el, és játsz velünk! irodalmi vetélkedőjén. A legtöbben Maros megyéből jelentkeztek, de Hargita és Kovászna megye is szép számmal képviselteti magát. Az évente visszatérő iskolák diákjai mellett idén több új csapat is csatlakozott a kezdeményezéshez. Az elmúlt évek során összesen 1845 gyerek olvasott a könyvvásárral, összegeznek közleményükben a szervezők.

„Nagy örömmel tölt el, hogy a három évvel ezelőtt a könyvvásár keretén belül elindított Olvasd el, és játssz velünk! olvasójáték mára már – úgy is mondhatnánk – „olvasó-mozgalommá” nőtte ki magát a fiatalok körében” – értékeli az elmúlt évek és az idei jelentekzési számokat Makkai Kinga, az olvasójáték főszervezője, aki  hangsúlyozza,  a verseny kigondolásakor az olvasóvá nevelés célja lebegett a szeme előtt. „Hiszem azt, hogy izgalmas, friss és jó kortárs könyvekkel fel lehet kelteni az olvasókedvet a fiatalság körében, illetve kortól függetlenül meg lehet szerettetni az irodalmat. Úgy gondolom, hogy az olvasóvá nevelés össztársadalmi feladat. Nem csak a szülő vagy a pedagógus feladata, hanem mindazoké, akik fontosnak tartják a fiatal nemzedék művelődését, kultúrába való beavatását.”

A kategóriánkénti első 15 jelentkező csapat már megkapta az ajándékköteteket, így már el is kezdődött az elődöntőre való készülés. A csapatok október 23-án kapják kézhez az elődöntő feladatlapjait, amelyeket október 30-ig kell a csapatoknak a megadott e-mail címekre kitöltve visszaküldeniük. A döntőbe jutó első nyolc csapat névsorát ugyancsak e-mailben közlik a szervezők november 6-án.

A döntőre a 23. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár keretében kerül sor a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház 1-es számú próbatermében. A III-IV. osztályosok november 18-án délelőtt 10  órától vesznek részt újabb játékon, ezt követően pedig 12:30-kor az olvasásra kijelölt kötet szerzőjével, Kertész Erzsivel is találkozhatnak  a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében. Az V-VIII. osztályos döntős csapatokat 19-én délelőtt 10 órára várják, az ő jutalmuk az aznap 12:30-tól kezdődő A kulcs című Kosztolányi Dezső novella feldolgozása. A középiskolások november 16-án mérik össze tudásukat délután 4 órától, majd este hat órától a Sebestyén Aba rendezte Papírrepülőkcímű kortárs színházi előadást tekinthetik meg. A Kertész Erzsivel való író-olvasó találkozóra, A kulcs, illetve a Papírrepülők című előadásokra minden vetélkedőre jelentkező diákot szeretettel várnak.

Forrás: maszol.ro