A Csemadok munkáját értékelték Galántán

Galánta Emberek

Mézes Rudolf, a Csemadok nyugati regionális alelnöke és Takács Imre, a Csemadok Galántai Alapszervezetének elnöke vezetésével megtartották az évzáró taggyűlést február 24-én a járási városban is.

A Mátyusföldön tomboló influenzajárvány miatt a megszokottnál kevesebben jöttek össze a Pázmány Péter székházban, hogy meghallgassák a vezetők beszámolóját és megválasszák a vezetőséget. Az egybegyűlteket Mézes Rudolf köszöntötte, aki egyben elhozta Hanusz Jenő, valamikori vezetőségi tag halálhírét is. A jelenlevők egy perces néma csönddel adóztak elhunyt barátjuk emlékének.

Mézes Rudolf elmondta a közelgő események talán legfontosabbika az Érsekújvárban megtartandó március 9-ei országos ünnepség a Csemadok megalakulásának hetvenedik évfordulója alkalmából. Az idei év programjait ismertetve hozzátette, a regionális megemlékezésre Galántán október 25-27 között kerül majd sor, egybekötve a hagyományos Csemadok bállal. A galántai alapszervezetre március elején a Tompa Mihály Országos Vers -és Prózamondó Verseny járási fordulójának levezetése is vár, majd március 28-án szintén a galántai alapszervezet segít a verseny országos elődöntőjének lebonyolításában.

A tavalyi tevékenységekről Takács Imre, a galántai alapszervezet elnöke beszélt, aki kiemelte az elmúlt év tevékenységének központi témája Kodály Zoltán életműve volt. Májusban a Csemadok háromnapos emlékünnepséget szervezett Kodály Zoltán Galánta díszpolgárává avatásának 75. évfordulója kapcsán, júliusban sor került a Nemzeti Ifjúsági Kórus világszínvonalú hangversenyére, októberben ünnepi konferenciát és hangversenyt szerveztek a Galántai táncok első elhangzásának 85. évfordulója alkalmából, valamint sikerült megnyitni a neogótikus Esterházy kastély északi szárnyában a rég áhított Kodály-szobát is a város anyagi támogatásával. Az ősz és a kora tél folyamán a tavalyi évben is megrendezték a Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűversenyt, valamint a karácsonyi zenei napokat és hangversenyeket.

A gyűlést vezetők hozzátették, fájlalják, hogy hiába szerveznek nemzetközi színvonalú, magas minőséget elérő rendezvényeket és eseményeket a galántai magyar közönségre és lakosságra ezeken nem lehet számítani, a nézőteret többnyire a tágabb régióból, a vidékről érkező érdeklődők töltik meg, holott a Csemadok civil szervezetként igyekszik megszólítani minden korosztályt és társadalmi réteget. Felhívták a figyelmet a pedagógustársadalom és az intézmények rendszeres távolmaradására is. Közben kifejezték köszönetüket a galántai Kodály Zoltán Gimnázium azon tanárainak, akik arra buzdítják a diákokat, vegyenek részt, vagy segítőként jelenjenek meg az egyes Csemadok rendezvényeken.

Mézes Rudolf a ma7-nek és a Magyar7-nek is megköszönte, hogy folyamatos tudósítói munkával támogatja a Csemadok eseményeit. A gazdasági beszámolót a Csemadok nyugati regionális alelnöke tartotta meg, elmondta a civil szervezet legnagyobb támogatója a Bethlen Gábor Alap. Tavaly a kiadások nagy része az épület felújításra, szervezett kirándulásokra, valamint nagyobb rendezvényekre ment el. A terveket a vállalt önrészen kívül támogatások, pályázatok segítségével finanszírozták.

Az évzáró taggyűlésen a jelenlevők egyhangúlag megválasztották a következő év vezetőségét is. Az alapszervezet elnöke továbbra is Takács Imre marad. A regnáló alapszervezeti elnök megköszönte a bizalmat és reményét fejtette ki az felett, hogy a jövőben egyre többen belátják, hogy le kell lassítani és a közösségi munkára is megéri időt szakítani.

Forrás: Horváth Szomolai Andrea, Ma7
https://ma7.sk/tajaink/keves-galantai-magyar-erdeklodik-a-csemadok-munkaja-irant