Emlékműsor Arany Jánosról

Horvátországi Magyar Napló Pélmonostor Kiemelt cikk

Emlékműsor a 200 éve született Arany Jánosról

Tóth Péter Lórántot, Radnóti-díjas versmondót 2016-ban ismerhettük meg, amikor József Attila életéről szóló rendhagyó irodalomóráját hozta el a magyar tannyelvű iskoláinkba, Vörösmartra, Sepsére, Csúzára, Laskóra és Eszékre. 2016 novemberében Tóth Péter ismét Horvátországba látogatott. Zágrábban, majd az Eszék-Baranya megyei magyar tannyelvű iskolák tanulóinak tartotta meg a Forr a dal már! rendhagyó történelemórát. A gyerekek nagy lelkesedéssel fogadták a tanár urat, aki verseken keresztül hozza közelebb a magyar irodalmat iskoláinkba.

Idén márciusban a Forr a dal már! című előadás magyar közösségeinkbe is eljutott, így a felnőttek is megismerhették őt.

Péter decemberben újabb előadást hozott Baranyába. December 8-án a Vörösmarti Általános Iskola tanulóinak tartott előadást Arany Jánosról, születésének 200. évfordulója, valamint Szent Lászlóról, a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából. Az esti órákban a pélmonostori Baranyai Júlia Népfőiskolán került sor a “Nekem áldott az a bölcső, mely magyarrá ringatott…” című emlékműsorra a 200 éve született Arany Jánosról, ami az Arany János Emlékév hivatalos programja.

Időutazás volt ez Nagyszalontára, Máramarosszigetre és Budapestre. Portré egy olyan emberről, aki egyszerre volt a „ballada Shakespeare-je”, a „hallgati ember” és Petőfi barátja. Levelek, versek, balladák, korabeli újságcikkek idézik meg alakját és az őt körbevevő ellentmondásos korszakot. Az előadásban Arany János mellett Tóth Péter versmondó Szent László királyunkról is mesélt.

Fontosnak találom kiemelni az általam bemutatott emberek egy-egy példás tulajdonságát, cselekedetét. Szent Lászlónál például kihangsúlyozom, hogy milyen nemzetépítő szándék volt benne, ő volt az a királyunk, aki István után a Magyar Királyságot fölrakta Európa térképére. Beszélek példamutatásáról is. Amit pedig Arany Jánossal kapcsolatban mindenképp meg kell jegyezni, az a gyönyörű szép anyanyelvünk gazdagsága. Egy átlagos ember életében háromezer szót használ, Arany János hatvanezret. Annyi kincsünk van, annyi tartalékunk, annyi olyan történelmi vagy irodalmi személyiségünk, akiket példaként oda lehet tenni a gyerekeknek, de a felnőtteknek is – mondta lapunknak Tóth Péter Lóránt versvándor.

Az előadást Sipos Zsivics Tünde, a Baranyai Júlia Népfőiskola igazgatója nyitotta meg.

Tóth Péter értékmentő munkája számunkra rendkívül fontos, hiszen előadásai és rendhagyó irodalomórái hozzájárulnak a magyar identitás és a nyelv megőrzéséhez településeinken, Eszék-Baranya megye és Horvátország területén – hallottuk az igazgatótól.

A határon túli magyarság identitásának megőrzésében nagyon fontos szerepe van az anyanyelv használatának. Ezeken a területeken, ahol ez a csöppnyi magyarság él fontos, hogy minél több olyan kulturális és versmondó program jöjjön létre, ami a gyerekeknek és a felnőtteknek is egyaránt fontos lehet – tette hozzá Péter.

Az előadásnak egy kísérőprogramja is volt

Tóth Péter Lóránt előadásának alkalmával a Baranja-film Fotó és Filmtársulat Pélmonostor régen és ma című fotókiállítását is megtekinthette a közönség. A kiállítást a társulat elnöke, Kucsera Dezső nyitotta meg.

M.LJ.