25. őszi vásár Gudovácon

Horvátországi Magyar Napló Gudovac Kiemelt cikk

A bjelovári és Grubišno Polje-i magyarok is részt vettek

Szeptember 8. és 10. között tartották meg a 25. bjelovári nemzetközi őszi vásárt Gudovácon, amely a mezőgazdaság, kisipari, gazdasági, ökológiai és vidéki turizmussal foglalkozó kiállítókat gyűjtötte egy csokorba. Idén Magyarország volt a vásár társszervezője. Az eseményt színesítő gasztro-kulturális programokon a megyei magyarság képviselői is részt vettek.

A háromnapos rendezvény negyed évszázados múltra tekint vissza, méreteit tekintve már szinte európai szintűnek számít. A nagyszabású vásár – amely a mezőgazdaság, gazdaság és kisvállalkozás terén elérhető legmodernebb felszerelések és kínálatról hivatott képet adni – idei társszervezője Magyarország volt. Az esemény megnyitóján részt vett mindkét ország, Horvátország és Magyarország mezőgazdasági minisztere is, továbbá a fővédnökséget maga a Horvát Köztársaság elnök asszonya Kolinda Grabar Kitarović vállalta el.

A vásáron a számos mezőgazdasági gépezet, állatok és kiállító stand információi mellett az érdeklődők sok-sok hasznos előadáson is részt vehettek.

Természetesen a háromnapos vásárt gazdag kulturális program is kísérte magyarországi és hazai fellépőkkel egyetemben. A mintegy 500 kiállítóval és 50 ezer látogatóval dicsekvő eseményen kiemelkedő helyet kapott Bjelovár és a magyarországi Igal városának bemutatkozása.

A Bjelovári Magyarok Közössége szeptember 8-án és 9-én is helytállt a vásár programjaiban. Kiállítóstandjukon számos magyar ételkülönlegességet lehetett megkóstolni, tánccsoportjuk pedig a Grubišno Polje-i Magyar Közösségének tánccsoportjával együtt bemutathatta néptáncrepertoárjukat a nagyérdemű közönségnek a szombat délelőtti órákban.

2 3 4

Tóth Sándor a Bjelovár-Bilogora Megyei Magyar Kisebbségi Önkormányzat elnöke szintén részt vett Damir Bajs delegációjának tagjaként a vásár megnyitóján, melyen jelen volt Fazekas Sándor magyar és Tomislav Tolušić horvát mezőgazdasági miniszter, továbbá Magyar József zágrábi magyar nagykövet is.

S.ZS.T.