13. Nemzetközi Néptánc Fesztivál

Horvátországi Magyar Napló Pélmonostor Kiemelt cikk

PÉLMONOSTOR

A Horvátországi Magyar Gazdasági és Kulturális Napok rendezvénysorozatának egyik kiemelt eseményére került sor szeptember 29-én Pélmonostoron, a helyi moziteremben. A Magyar Egyesületek Szövetsége és a Pélmonostor Magyar Kultúregyesület megszervezte hagyományos rendezvényét, a Nemzetközi Néptánc Fesztivált. A fesztivál idén a Jesen u Baranji rendezvénysorozat egyik eseménye is volt egyben.

A MESZ és a Pélmonostor MKE minden évben, hagyományként szervezi meg a Nemzetközi Néptánc Fesztivált, melyre különböző országokból érkeznek fellépő csoportok. Az idei fesztiválra Erdélyből, Vajdaságból, Macedóniából és Magyarországról érkeztek csoportok, valamint felléptek a pélmonostori szerb és horvát kultúregyesületek csoportjai.

A XIII. Nemzetközi Néptánc Fesztivált jelenlétével megtisztelte Sipos Zsivics Tünde, az Eszék-Baranya Megyei Magyar Kisebbségi Önkormányzat elnöke és Matijaković Anna, Pélmonostor Város Magyar Kisebbségi Önkormányzatának elnöke. A vendégeket Ágh Izabella, a Pélmonostor MKE elnöke köszöntötte. A rendezvényt Tomislav Rob, Pélmonostor Város polgármestere nyitotta meg.

Nagy öröm számomra, hogy ez az esemény éppen a városunkban kerül megrendezésre. A Pélmonostor MKE sikeresen dolgozik, kiváló rendezvényeket szervez. Ehhez a mostanihoz is csak gratulálni tudok. Örülök, hogy városunkban köszönthetjük az erdélyi, a magyarországi, a macedóniai és a vajdasági tánccsoportokat – mondta el köszöntő beszédében a polgármester.

A Nemzetközi Néptánc Fesztivál tizenhárom évvel ezelőtt indult abból a célból, hogy a Pélmonostor Magyar Kultúregyesület viszonozza a külföldi egyesületek meghívását. Fontosnak tartják a mai napig, hogy meghívják azokat a csoportokat, barátokat, akikhez minden évben visszajárnak. Ez a fesztivál hagyománnyá nőtte ki magát és a szervezők azt tapasztalják, hogy a nézők is szívesen jönnek el a rendezvényre, hiszen évről évre színes programban részesülhetnek.

Az idei fesztiválra a macedóniai Veleszből a Keramičar Néptáncegyüttes, az erdélyi Kolozsvárról a Szarkaláb Néptáncegyüttes, a vajdasági Csantavérről a Mendicus Tamburazenekar, és a magyarországi Püspökladányból a Tádé néptáncegyüttes érkezett. A fesztiválon a Talicska Ifjúsági Néptáncegyüttes mellett fellépett még a Jovan Lazić Szerb Kultúregyesület és a Horvát Kultúregyesület Pélmonostorról.

A fesztivál első fellépője a házigazda Talicska Ifjúsági Néptáncegyüttes volt. A tánccsoportot a csantavéri Mendicus Tamburazenekar kísérte. A két csapat közötti együttműködés néhány éve tart. A zenekar számos fesztiválra és fellépésre kíséri el a Talicskát. A két vezető, László Róbert és Vörös Róbert több alkalommal is nyilatkoztak lapunknak, ahol elmondták ez az együttműködés rendkívül sikeres, és a jövőben is folytatódik. A csoportokra idén és jövőre is sok közös vendégszereplés vár.

A püspökladányi Tádé Néptáncegyüttes is már visszatérő vendégnek számít ezen a fesztiválon. A Talicska Ifjúsági Néptáncegyüttest több alkalommal látta már vendégül, és Pélmonostorra is többször sikerült már eljutniuk. Idén, augusztus 12-én tartották meg a IV. Nemzetközi Tádé Néptánc Fesztivált, amelyen a pélmonostori Talicska Néptáncegyüttes és a csantavéri Mendicus Tamburazenekar is részt vett. A Tádé Együttes évtizedek óta ápol kapcsolatokat a határon túli magyarság egyesületeivel. A tagok szívesen fogadják a pélmonostoriak meghívását, hiszen a két csoport tagjai között barátságok születtek.

A Keramičar Néptáncegyüttes két alkalommal lépett színpadra az est folyamán. Igazi meglepetés volt, amikor a csoport férfi tagjai félelmetes jelmezekben léptek színpadra és mutattak be egy hagyományos macedón táncot, amellyel elnyerték a közönség tetszését.

A kolozsvári Szarkaláb Néptáncegyüttes a kezdetektől része a fesztiválnak. Idén is szemet gyönyörködtető táncokat láthattunk tőlük.

Utánuk következett a Jovan Lazić Szerb Kultúregyesület és a Horvát Kultúregyesület tánccsoportja.

2 3 4 5

A műsort a Talicska, a Szarkaláb és a Tádé néptáncegyüttesek közös produkciója zárta. A három néptáncegyüttes kalotaszegi táncokkal búcsúzott a közönségtől.

1

A színes program után a csoportok a téren folytatták a társalgást, ahol a Jesen u Baranji rendezvénysorozat keretében halpaprikásfőző versenyre került sor.

M.LJ.