,,Europa”-Club

Ausztria, Bécs Kultúra, információ, kommunikáció | Tudomány, oktatás, kutatás, ismeretterjesztés | Gazdaság-, lakás-, település és regionális fejlesztés, idegenforgalom | Ifjúsági

A szervezet alapadatai

,,Europa"-Club
"Europa" - Club
Egyesület
1964

Székhely

Ausztria
1200
Bécs
Nordwestbahnstrasse 91/4/24.

A szervezet célja

Kultúra, információ, kommunikáció
Tudomány, oktatás, kutatás, ismeretterjesztés
Gazdaság-, lakás-, település és regionális fejlesztés, idegenforgalom
Ifjúsági
Mint ismeretes, a bécsi magyarok kultúregyesületét 1964-ben közösségi igény hozta létre. Az 1956-os magyar forradalom után Bécsben rekedt fiatalság, amelyre leginkább a gyökértelenség és tájékozatlanság volt jellemző, kereste egymást, illetve a számára megfelelő baráti kört. Sikeresen. Ezek a fiatalok kezdettől fogva tudatosan és nyíltan visszautasították a kommunizmus antidemokratikus és a nemzeti összetartozás elveit megtagadó praktikáit. Az idő előrehaladtával az egyesület egyre tudatosabban szervezte meg kulturális életterét és kialakította politikai szemléletét. Mindezt hitelesen visszatükrözik az „Europa”-Club akkori programjai, kiadványai, könyvei. Mindazoknak, akik az asszimiláció csöndes hatását akarták elkerülni és a magyarságukat megőrizni kívánták, az egyesület a közös nyelv, a kultúra, a szokások és a hagyományok együtt ápolásával segítséget tudott nyújtani. Az „Europa”-Club mindvégig törekedett az Ausztriában élő magyarok öntudatát emelni, mivel már akkor érezhető volt a kettőségben élés feszítő ereje. Újra és újra meghatároztuk önmagunkat, keresve gyökereinket, anyanyelvi kultúránkat, és törekedtünk valós közösségként megünnepelni nemzeti ünnepeinket.
Nemzeti zarándoklatok és honismereti körutak (1990 ̶ 2000) című, első kötetünkben 10 év kultúrtörténeti kirándulásairól számoltunk be. 2011-ben jelent meg Útravaló címmel a második kötet, amely a 2000 ̶ 2010 közti utazások beszámolóit, dokumentációját tartalmazza. Ezek a körutak a mai napig nagy érdeklődésnek örvendenek. 2019 őszén Bajorországban jártunk, ahol magyar emlékek nyomába eredtünk.
Programjaink összeállításakor elsősorban a bécsi adottságokat vesszük figyelembe. Az itt élő magyar írókat, művészeket, értelmiségieket kértük és kérjük föl előadásokra valamint Magyarországról is számos kiváló előadó és színházi előadás járt már nálunk. A Soproni Petőfi Színházzal szoros kapcsolatot ápolunk, előadásaik minden alkalommal teltházasak. Említésre méltó, hogy az egykor főként ’56-os menekültekből álló csoport, majd anyanyelvi közösség és szellemi társulás a munkakedvéből a mai napig semmit sem veszített. Sőt minden túlzás nélkül állítható, hogy az „Europa”-Club Ausztriában számos szempontból igen jelentős szerepet játszik ma is. Az egyesület munkájáról minden évben egy évkönyv készül, amely tartalmazza az egész évben megtartott előadások anyagát, valamint a programok beszámolóit.

Irodánk címe: A ̶ 1020 Wien, Nordwestbahnstrasse 91/24. Kulturális rendezvényeinket pedig 2009 óta a Collegium Hungaricumban tartjuk, valamint az Ausztriai Magyar Pedagógiai és Kulturális Központban is otthonra találnak rendezvényeink. Az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztalának alapító tagjai vagyunk.
Az egyesületnek 2006-ban a MTA dísztermében ünnepélyes keretek közt Magyar Örökség Díjat adtak át. Ugyanezen örökség jegyében 2009-ben az "Europa"-Club a Magyar Művészetért kuratóriumi döntése alapján Árpád fejedelem díjban részesült, a herendi porcelánból készült lovas szobrot Smuk András, az egyesület elnöke vehette át. Az „Europa”-Club 2020 áprilisában ünnepli fennállásának 55. évfordulóját.

Kapcsolattartási adatok

Smuk András
A-1200 Wien, Nordwestbahnstrasse 91/4/24.
Amennyiben továbbiakban nem szeretné, hogy szervezete adatait honlapunkon feltüntessük írjon az emailcímre.

Hasonló civil szervezetek

TISZÁNTÚLI REFORMÁTUS CSALÁDOK EGYESÜLETE

Magyarország, NagykerekiTISZÁNTÚLI REFORMÁTUS CSALÁDOK...

Arató Andor Egyesület

Románia, Lugoj/LugosA lugosi magyar közösség támogatására irányuló tevékenységek, a lugosi diákok ingáztatásának szervezése, versenyek megrendezése, oktatás és művelődés támogatása.Arató Andor Egyesület...

Légy aktív

Szeretnél másokon segíteni vagy egy jó ügy érdekében cselekedni? Mi segítünk neked megtalálni a legideálisabb civil szervezetet.

csatlakozom

Fejlesztési és Innovációs Tanácsadó Egyesület

Magyarország, DebrecenAz Egyesület célja olyan innovatív szakemberekből álló tanácsadó csoport létrehozása, amely segíteni tudja a hátrányos helyzetben lévő társadalmi rétegek felzárkózását az oktatásban, a munkaerő piacon, illetve oda vissza tudja integrálni a már kiesett embereket. Továbbá olyan kulturális programok, konferenciák szervezése és megvalósítása, mely hatással van a társadalom mindennapi életére, népszerűsítve a társadalmi munka fontosságát is, lehetőségek feltárásának segítése érdekében. További céljaink: - más, hasonló területen működő szervezetekkel való együttműködés kialakítása a meghatározott adott esetben közös céljainak a megvalósítása érdekében, - szociálisan hátrányos rétegek felzárkóztatásának segítése az Egyesület szakmai tevékenysége által, - mentori tevékenység ellátása az oktatási rendszerből kiesett fiatalok számára, valamint a pályakezdők részére a sikeres elhelyezkedésükért a munkaerő piacon, - felelős társadalmi gondolkodásmód módszertani kialakítása, szakmai anyagok elkészítése tanulmányok alátámasztásával, - nemzetközi kapcsolatok építése, közös projekt megvalósítás érdekében más országbeli szervezetekkel.Fejlesztési és Innovációs Taná...