Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete

Ausztria, Bécs Kultúra, információ, kommunikáció | Tudomány, oktatás, kutatás, ismeretterjesztés | Nemzetközi tevékenység | Ifjúsági

A szervezet alapadatai

Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete
Verein für ungarische Pädagogen und Pädagoginnen in Österreich
Egyesület
ZVR 620854815
2004

Székhely

Ausztria
1010
Bécs
1010 Bécs, Schwedenplatz 2/11

A szervezet célja

Kultúra, információ, kommunikáció
Tudomány, oktatás, kutatás, ismeretterjesztés
Nemzetközi tevékenység
Ifjúsági
Az AMAPED 2004-ben alakult és jelenleg közel 300 gyermek és fiatal látogatja különböző anyanyelvi és származás nyelvi tanfolyamainkat. Tanulóink Bécs különböző kerületeiből, Bécs környékéről, néhányan Alsó-Ausztriából és Burgenlandból járnak a foglalkozásainkra.
Bécsben jelenleg nincs lehetőség két tannyelvű oktatásra, annak ellenére, hogy a magyarságot népcsoportként elismerték már 1992-ben. Elmondhatjuk tehát, hogy az AMAPED által működtetett délutáni foglalkozások az itt élő magyaroknak lehetőséget adnak arra, hogy anyanyelvük gyakorlásához való jogukkal élhessenek és gyermekeik a magyar nyelvet elsajátíthassák. Az alapellátást pótló magyar nyelvű és nyelvi oktatásra óriási az igény.
Az AMAPED a 2016-os év végén az alapprogramban 7 helyszínen 18 iskolai csoportot, 5 óvodai csoportot és 2 bébicsoportot működtetett, összesen 294 gyermek és fiatal részvételével.
A magyar nyelvi alapprogramunkban 11 pedagógus dolgozik rendszeresen, további 6 pedagógus az egyesületünk helyiségeiben kínál magyar nyelvű foglalkozásokat különböző korcsoportoknak, csecsemőkortól felnőttkorig. Összesen 17 kiváló pedagógus dolgozik együtt. Két magyar pszichológus (iskola és család), egy magyar logopédus, egy fejlesztőpedagógus (tanulási nehézségek) és egy tehetséggondozó kolléga támogatja a munkánkat.
A magyar nyelvet összesen 18 iskolai csoportnak oktatjuk, a Schwedenplatz-i helyszínen 11 csoport hetente egyszer 120 perces foglalkozásokon vesz részt 1-12 osztálynak megfelelő bontásban, a 6-7 és a 10-11. osztályok összevont csoportok, valamint szombatonként azoknak az 5-8. évfolyamos diákoknak kínálunk oktatást, akik a hét közbeni órákon iskolai elfoglaltságaik miatt nem tudnak részt venni. Kéthetenként szombaton 1 összevont csoport dolgozik, szintén 120 percesek a foglalkozások. Ezenkívül Eisenstadtban, Floridsdorfban, Gersthofban, Klosterneuburgban, Parndorfban és Schwechaton működnek összevont csoportjaink.
Minden szombaton tartunk óvodai foglalkozást a Schwedenplatz-i székhelyen és további óvodai csoportjaink működnek Floridsdorfban és Schwechaton. A Schwedenplatzon iskolai felkészítő csoportban készülhetnek a nagyobb óvodások az iskolakezdésre.
Magyar dallam- és zenevilágra épülnek korai nyelvi fejlesztő foglalkozásaink:
0-3 éves korig heti 3 alkalommal a Ringató várja a gyerekeket és szüleiket 2 helyszínen, a Schwedenplatzon és Floridsdorfban, az óvodás korosztálynak pedig Zenemanók csoportunk Bécsben kínál zenés nyelvi fejlesztő foglalkozást.
Az ovisoknak és kisiskolásoknak balett-oktatás és „Törpetorna“ keretében kínálunk mozgási lehetőséget, a kreatív barkácsolást kedvelők pedig a Pipitér és a Bütykölde csoporthoz csatlakozva készíthetnek szebbnél szebb alkotásokat.
A már leérettségizett diákjaink havi rendszerességgel találkoznak nálunk, alkalmanként 30 fiatal látogatja ifjúsági klubunkat.
Az egyesületünk 30 csoportot működtet, ezen felül 4 további magyar nyelvű csoportnak (néptánc, stb.,) adunk otthont.
A magyarországi és az osztrák anyanyelvoktatás előírásait figyelembe véve kidolgoztunk egy magyar, mint származási nyelvet tanító programot, mellette sikeresen használjuk a Miskolci Egyetem magyart idegen nyelvként beszélőknek készült Együtthaladó c. tankönyvcsaládját. Pedagógusaink rendszeresen vesznek részt továbbképzéseken (Pl. Balassi Intézet).
Német kurzusaink is keresettek. A Pécsi Egyetemmel együttműködési szerződést kötöttünk, ECL nyelvvizsga központként működünk. (magyar, német, angol, szlovák, stb.)
Az AMAPED az egyetlen szervezet német nyelvterületen, amelyik megkapta a „Tehetségpont” kitüntető címet.(szavalóverseny, olvasási verseny, könyvkiadó, parlament, múzeumlátogatás, KinderUni, UniKlub, művészeti programok, sport).
Egyesületünk aktív kapcsolatot tart fenn más intézményekkel: pl. az Österreichisches Sprachen-Kompetenz Zentrum, Miskolci Egyetem, Pécsi Egyetem, Bécsi Egyetem. Szorosan együttműködünk a szülők bejegyzett egyesületével a BEMOSZSZTE-vel. Tagjai vagyunk az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztalának, több egyesülettel dolgozunk együtt, ilyen pl. a nagy múltú „Európa „-Club is. Mint tagszervezetnek, nagy segítséget jelentett a magyar Miniszterelnökség által megvalósított Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjprogram keretében a Kerekasztalhoz érkezett 2 fiatal, komoly támogatást nyújtottak az AMAPED számára is.
A Bethlen Gábor Alap ZRT –nek köszönhetően interaktív táblával is rendelkezünk. Az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala rendelkezésünkre bocsájtotta a Schwedenplatzi helységünkkel szomszédos Top 10 termeit. Ezáltal megoldódott a néha túlzsúfolt termek problémája és a szülők számára biztosított várakozó terület is tágasabb lett.
Az egyesület a 2012-ben megkapott DVR szám alapján minden tekintetben megfelel az ausztriai intézmények adatkezelési előírásainak. Helységeinkre, valamint minden egyes kollégára személyesen is felelősségbiztosítást kötöttünk.
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) régóta dolgozik egy olyan stratégia kialakításán, amely a jövőben egy közös Kárpát-medencei térben gondolkodva képzeli el az együttműködést a külhoni magyar pedagógusszervezetekkel, így 2014. október 17-én Budapesten nyolc külhoni magyar pedagógusszervezettel, köztük az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesületével kötött hosszú távú együttműködési megállapodást.

Kapcsolattartási adatok

Mentsik Szilvia
+43 6645136103
Amennyiben továbbiakban nem szeretné, hogy szervezete adatait honlapunkon feltüntessük írjon az emailcímre.

Hasonló civil szervezetek

TISZÁNTÚLI REFORMÁTUS CSALÁDOK EGYESÜLETE

Magyarország, NagykerekiTISZÁNTÚLI REFORMÁTUS CSALÁDOK...

Szentágothai Szakkollégium Egyesület

Magyarország, PÉCSA PTE TTK Szentágothai János Protestáns Szakkollégium tehetségazonosító és -gondozó munkájának segítéseSzentágothai Szakkollégium Egy...

Légy aktív

Szeretnél másokon segíteni vagy egy jó ügy érdekében cselekedni? Mi segítünk neked megtalálni a legideálisabb civil szervezetet.

csatlakozom

Integratio Alapítvány

Románia, Timişoara/ TemesvárAz Integratio Alapítvány 2000-ben jött létre, az Európai Unióval, az integráció kihívásaival kapcsolatos tudományos, tájékoztató, oktatási, képzési, továbbképzési feladat ellátása, főleg a régió magyar kisebbségének integrációja céljából. Sajátos tevékenységei révén az EU-ba integrált, alapértékeit tiszteletbentartó társadalom feljődéséhez szeretne hozzájárulni.Integratio Alapítvány...