Polgári Kaszinó: Szálfaegyenesen a román kommunista diktatúra viharában

Adler Kávéház, 2040, Budaörs Budapesti út 15. Ismeretterjesztő

Kedves Barátaink!

A budaörsi Polgári Kaszinó szervezői nevében tisztelettel és baráti szeretettel hívunk a 2016. évi első rendezvényünkre, amelyet 2016. január 29.-én, pénteken, 18.00 órakor , az Adler kávéházban tartunk. A meghívót mellékeljük.

Időpont: 2016. január 29. péntek, 18.00

Helyszín: 2040, Budaörs Budapesti út 15.

 

Az est meghívott előadója:

Rev. KUSZTOS TIBOR, az Erdélyi, majd a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület
ny. lelkipásztora

a Magyar Kultúra Lovagja, a  német teológusok társaságának tagja.

Vetítettképes előadásának címe:

Szálfaegyenesen a román kommunista diktatúra viharában.

Az előadó, Kusztos Tíbor lelkipásztor 42 éven keresztül szolgálta az erdélyi, református magyarságot, előbb Közép- és Dél-Erdély szórványtelepülésein, később a székelyföldi megyeszékhelyen, Kovásznán, legutóbb pedig, 1994-2011. között Bánffyhunyadon, a Vártemplom lelkészeként.

Kedves és felkészült személyiségét a legtöbben a Bánffyhunyad-i Vártemplomot és a Kalotaszegi tájegységet bemutató lelkipásztorként  ismerhették meg. 2016. január végén egy rendkívüli embert, lelkipásztort, népművelőt hívtunk meg, aki sohasem riadt vissza a diktatúra kihívásaitól.

Kusztos Tibor mozgalmas és színes életpályája időben és térben átíveli Erdély mögöttünk álló, fájdalmas tapasztalatokkal kikövezett, fél évszázados történelmét, amikor a kommunista, majd posztkommunista hatalmasok a Securitate fenyegetéseivel, megfélemlítési akcióival az erdélyi magyarság gerincének megtörését akarták elérni. Miután templom-építő és a magyar kultúrát, egyházi értékeket mentő tevékenysége szálka volt a román titkosszolgálatok és erdélyi magyar kiszolgálóik szemében, munkáját mindig szigorúan megfigyelt személyként végezte.

Hivatásának gyakorlásában sohasem kereste a rangot és címeket, de mindvégig állta az őt ért zaklatásokat, támadásokat.

Az est házigazdája, az előadó beszélgetőtársa: Éhn József, a Polgári Kaszinó társszervezője.

Az előadás során választ keresünk arra, mi történt Erdélyben a párizsi békeszerződés után, hol tartunk most és gyermekeink, unokáink mit láthatnak majd a következő évtizedekben a magyar történelem és kultúra bölcsőjének izgalmas helyszínéből!
Ezért hívunk Benneteket, hogy minél nagyobb számban gyertek el és beszéljük meg, hogy – előadónk példamutatása alapján – mi, magyarországi magyarok, mit tehetünk az erdélyi magyarság megmaradásáért.

Kérjük, hogy a már megszokott gyakorlat szerint – a mellékelt meghívóban szereplő e-mail címre – ezúttal Éhn József címére (Lipták András időszakos távolléte miatt)  előzetes helyigényléseiteket mielőbb küldjétek el, hogy azokat visszaigazolhassuk és előre biztosíthassuk ülőhelyeiteket.

Arra számítunk, hogy az előadást követően élénk beszélgetés alakulhat ki, Erdélyről és Székelyföldről, hiszen ősi, magyar anyanyelvünkön is elérhető szálláshelyeink jövője szinte mindenkit érdekel!

 

Budaörsi Polgári Kaszinó