Vaskői Károly – Ábécés történetek

Rimaszombat Tudástár
A rimaszombati LI-NOX kiadásában 2019-ben csábító külsővel megjelent Vaskői Károly figyelemre méltó Ábécés történetek A4-es formátumú gyermekkönyve Nagy Rita képzőművész varázslatos illusztrációival.
Ábécés történetek (Fotó: HE/Felvidék.ma)

Az ábécé betűire írott négysoros történetek régi gyermekkorok kiszámoló verseit idézi kétütemű alliteráló soraival. A 33 verses mesék játékos szóeleji összecsengése, szó belseji színes kiemelése segít a gyermekeknek a betűalak vizuális rögzítésében.

A könyv a gyermekek lelkének igazi felüdülést hoz: egy-egy oldal tágas terében el tud igazodni a képek gyermeki, nem bonyolult és nem zsúfolt világában. A könyv színvilága mintegy finomságot kölcsönöz a képeknek, esztétikára szoktatja a gyermeki szemet.
A könyv ravaszul az ábécé négyfajta bemutatásával indít: nyomatott, írott nagybetű, nyomtatott, írott kisbetűk, minden esetben színessel kiemelve a magánhangzókat.

Hihetnénk, a zengő ábécével van dolgunk, ám Móra Ferenc könyvének nem utánzata Vaskői Károly tanító gyermekkönyve. A mesés betűtörténetek állatokhoz, színekhez kapcsolódnak, elvarázsolnak, további mesélésre ösztönöznek.

A könyv további érdeme, hogy a versekben előforduló ritkán használt szavak magyarázata szinonimaként jelenik meg a könyv zárásaként, így könnyítve meg a szövegértést, ösztönözve a szókincsgyarapításra.

Gyermeknek kellemes felüdülést, játszva tanulást, szülőnek kedves szórakozást ígér.
Mindenkinek ajánlom szíves figyelmébe.

A könyvet a rimaszombati Tompa Mihály könyvesboltban lehet megvásárolni.

Ádám Zita
A szerző a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége tiszteletbeli alelnöke

Forrás: Felvidék.ma/SZAKC