Ülésezett az országos koordináció

HMN Zágráb Tudástár

A Horvátországi Magyar Országos Koordináció március 15-én tartotta meg harmadik ülését. A testület tagjai Zágrábban értekeztek. A koordináció képviselői az ülést követően a Petőfi emléktáblánál koszorúztak.

Egy év telt el az országos koordináció megalakulása óta. A március 15-i ülés alkalom volt arra is, hogy a Horvátországi Magyar Országos Koordináció megalakulásának első évfordulóját is megünnepeljék a tagok.
– Egy év alatt több változás is történt. A megalakulás óta csatlakozott még hozzánk az Eszék-Baranya Megyei Magyar Kisebbségi Önkormányzat, a mostani ülésen pedig a Sziszek-Moszlavina megyei magyarok képviselője is csatlakozott a tagsághoz. Jelenleg nyolc tagból áll a koordináció. Emellett az elmúlt hónapban a jogi ügyek is rendeződtek, testületünket bejegyezték a kisebbségi tanácsok nyilvántartásába – hallottuk Balázs Piri Zoltán elnöktől.

Az ülésen most is a megyei képviselők és önkormányzatok elnökei számoltak be a magyarság jelenlegi helyzetéről, átbeszélték a felmerülő problémákat, és a tervekről is beszélgettek.
– A magyar egyesületek jelenlegi helyzetéről hallhattunk beszámolót. Azokról az egyesületekről van szó, akik idén egyedül pályáztak a Kisebbségi Tanács felé. Ezek az egyesületek, mint első pályázók, nem részesülnek előfinanszírozásban, így támogatást – ha pozitívan bírálják el a benyújtott programokat – csak júniusban kaphatnak, mivel még nem hozták meg a Kisebbségi Tanács idei költségvetését. Ezek az egyesületek nagy hátrányban vannak. Ezt nem hagytuk figyelmen kívül. A koordináció is aggodalmát fejezte ki a kialakult helyzettel kapcsolatban. Jómagam, a koordinációt képviselve ez ügyben jártam a Kisebbségi Tanács irodájában, és azt a választ kaptam, hogy az első pályázóknak nincs joguk az előfinanszírozásra – mondja az elnök.

Mi a jövőben is megteszünk mindent, hogy olyan kérdésekre találjunk megoldást, amelyek az összmagyarságot érintik. A mostani helyzetben csak annyit tudok mondani, hogy az egyesületek, akik ebbe a nehéz helyzetbe kerültek tartsanak ki, továbbra is dolgozzanak lehetőségeik szerint, ne adják fel, hiszen nagyon szép dolgot tesznek a magyarság megmaradásáért – tette hozzá Balázs Piri.

A Horvátországi Magyar Országos Koordináció közös álláspontot fogalmazott meg ennek az ügynek kapcsán: “A koordináció sajnálatát és aggodalmát fejezi ki a magyarság soraiban kialakult bizonytalan helyzet miatt.”

Az értekezleten a megyei képviselők megoldatlan jogi státuszáról is szó esett. Az elnök azt mondja, ez a kérdés továbbra is nyitott marad. A tagok többek között a koordináció szimbólumát, zászlóját és himnuszát is megszavazták.

M.LJ.