TB hozzájárulás fizetése

Ungvár Tudástár

Porosenko aláírta a vállalkozó természetes személyek új illetékéről rendelkező törvényt

Petro Porosenko elnök aláírta a természetes személyként vállalkozók (FOP) működésére vonatkozó törvényeket módosító jogszabályt – jelentette a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata a Legfelső Tanács weboldalán megjelent tájékoztatás nyomán.

A törvény január 1-jétől a vállalkozó természetes személyek második és harmadik csoportjaihoz tartozókat havi 704 hrivnya egységes társadalombiztosítási hozzájárulás megfizetésére kötelezi még abban az esetben is, ha az érintetteknek nem volt nyereségük. Ami az egyszerűsített adózás alá esők első csoportját illeti, számukra meghagyták a lehetőséget, hogy a minimális biztosítási díj felét, 352 hrivnyát fizessék havonta.

A DT emlékeztet, eddig a vállalkozónak abban az esetben kellett befizetnie nyeresége 5 százalékát és az egységes társadalombiztosítási hozzájárulást, amennyiben az év adott időszakában nyeresége képződött. Amennyiben viszont nem volt pénzmozgás, nem kellett fizetni. Így sokan fenntartották kisvállalkozásaikat, csupán akkor fizetve adót, ha bevételük képződött. A portál szerint a szóban forgó törvénymódosítás az úgynevezett „alvó” kisvállalkozások tömeges megszűnéséhez vezet.

Forrás: karpataljalap.net