RMKT, hogyan tovább

Erdély Tudástár

RMKT, hogyan tovább  – kinek, miért és hogyan érdemes csinálni?[1]

CSATLÓS PÁL

 

  1. június 25-én a Romániai Magyar Közgazdász Társaságban (RMKT) tisztújítás volt. Ez abban különbözik minden korábbi tisztújítástól, hogy a friss elnökség egyetlen tagja sem volt ott a kezdetek kezdetén, a szervezet elindításakor. Eddig is történtek generációs staféta-átadások az RMKT-n belül, minden egyes RMKT elnök egyben része volt a szervezetet megalapító szakemberek körének. Mielőtt ez megtörtént volna, átmentünk még egy fontos folyamaton: a szervezet országos vezetősége és a helyi szervezetek vezetői a tisztújítást megelőző időszakban a február 6-i brassói kibővített elnökségi gyűlésen úgy érezték, hogy 26 éves fennállás után érdemes felülvizsgálni, aktualizálni és határozottabban körvonalazni jövőképünket, küldetésünket és értékeinket. Ez a folyamat Szécsi Kálmán, akkori elnök kezdeményezésére valósult meg és benne van az összes helyi szervezet vezetőinek a véleménye, hozzászólása.

Jövőképünk: Az RMKT a romániai magyarság gazdasági megerősödését és fejlődését folyamatosan támogató, meghatározó szakmai szervezete.

Küldetésünk:

  1. Országos és regionális gazdasági projektek kezdeményezése és aktív támogatása, kivitelezése.
  2. Romániai magyar közgazdászok szakmai összefogása, fejlődésük elősegítése és aktivizálásuk.
  3. Vállalkozók, vállalkozások, szövetkezetek, közbirtokosságok és más szervezetek szakmai támogatása.
  4. A romániai magyar gazdasági kutatás és oktatás támogatása. A végzősök szakmai integrálása.

A célok mellett meghatároztuk azokat az értékeket is amelyek a társaság közös nevezőjét, összetartó erejét képezik: szakmaiság; a romániai magyarság iránti elkötelezettség; szenvedély; nyitottság és befogadó készség; politikai függetlenség; kölcsönös tisztelet.

A meghatározott értékek és célok a szervezetünk fejlődésének alapját képezik, mivel határozott kommunikálása bevonhatja tevékenységünkbe azokat a szakembereket, akik szintén úgy gondolják, hogy ezekért a célokért érdemes tenni valamit.

A következőkben néhány gondolatot szeretnék átadni arról, hogy milyen RMKT-hoz szeretnék tartozni majd, amikor egyszerű tag leszek kitérve minden a társasággal kapcsolatos érdekelt személy szerepkörére…

            Az ideális RMKT-ban az egyszerű tagok sohasem felejtik el azt, hogy az RMKT különlegességét nagy mértékben az adja, hogy egy alulról szerveződő társaság vagyunk. Itt nem az van, mint sok más szervezet esetében, hogy egy mindenható vezető megmondja a tutit, és csak azt csináljuk amit ő mond, ha kezdeményez jó, ha nem úgy is jó… Az autentikus értékek valóban helyi szinten teremtődnek a helyi szükségletekre szabottan. A tagok fontos, értelmes, értékteremtő projekteket kezdeményeznek, és talán ami ennél még fontosabb a kezdeményezőket támogatják még akkor is, ha az illető elfelejt segítséget kérni, mert esetleg túl elfoglalt a közösségi munkával. Minden kezdeményező személy kulcsfontosságú egy-egy projekt megvalósítása szempontjából, de az első és második követő/támogató szerepe messze alulértékelt mai napig. Meg kell tanulnunk megbecsülni azokat, akik felismerik egy-egy kezdeményezés hasznosságát és hiánypótló voltát, és elsőként vagy másodikként mellé állnak aktívan támogatva azt, időt és energiát fektetve bele. A korai követők nélkül nem lehet sikeres egyetlen projekt sem.

            Visszatérve az alulról való építkezés fontosságára, megkérem az olvasót, hogy gondolkozzon el azon, hogy hány hangzatosabbnál hangzatosabb tervvel, stratégiával találkozott életében, amit felülről diktált valaki és a vége egy nagy semmi lett? Ezzel nem azt állítom, hogy a stratégia és a tervezés nem szükséges, hanem azt, hogy ha a nagy tervek mögött nincsenek lentről jövő kezdeményezések, azok tervek maradnak.

            Értelmezésemben az ideális közgazdász társaságban minden vezető (helyi vagy országos, esetleg projektvezető) azért van ott, hogy szolgálja a társaságot, a tagokat a közös céljaink elérése érdekében. Tudatában vannak annak, hogy egy számítógépes hálózaton belül a legerősebb gép általában a szerver és azért hívják szervernek, mert kiszolgálja a többi gépet (to serve). Ha nem tudja elég gyorsan, hatékonyan és pontosan továbbítani az információkat, kiszolgálni a kéréseket, nem sokat ér. Vezetőinknek első sorban példát kell mutatniuk, ihletet kell adniuk a többieknek, felelősséget vállalniuk szervezetükért, projektjeikért és megbizonyosodniuk arról, hogy az embereik sikerélményben részesülnek az RMKT-ban végzett tevékenységükkel kapcsolatosan. Mindnyájan önkéntesen dolgozunk. Azért vagyunk itt, hogy magas szakmai színvonalú bárminek legyünk részesei, értelmesen töltsük az időnket és e folyamat közben jól is érezzük magunkat és egy jó vezető ezeket a dolgokat szem előtt tartja.

Ahhoz, hogy valaki vezető legyen az RMKT-n belül, nem kell egy formális funkció. Elég, ha az ember a céljainkkal és értékeinkkel összhangban észrevesz egy olyan társadalmi problémát vagy lehetőséget, ami az RMKT hatáskörébe tartozik és elkezd dolgozni rajta. Ha jól csinálja dolgát, és ha akarja, előbb-utóbb formális funkció is lesz belőle, viszont azt is tudjuk, hogy ez nem sokat ér az informális elismertség nélkül.

Az ideális közgazdász társaságomban mindenki tudatában van annak, hogy akkor van értelme az egésznek, ha legjobb tudásunk szerint valós értéket teremtünk minden érdekelt számára (tagok, támogatók, alkalmazottak, szakemberek, előadók, romániai magyar társadalom) és élvezettel tesszük ezt úgy, hogy közben mindenki jól érzi magát.

Az ideális RMKT-ban a támogatóknak, független piaci szereplőknek nagyon fontos szerepük van. Ők biztosíthatják az RMKT függetlenségét azáltal, hogy anyagilag hozzájárulnak a szervezet tevékenységéhez. Ehhez természetesen elengedhetetlen, hogy ezért értéket kapjanak és lássák értelmét a tevékenységünknek. Olyan projekteket kell kezdeményezzünk és támogassunk, amelyeknek valós gazdaságserkentő hatása van.

Végezetül, de nem utolsó sorban, az ideális RMKT egy élő szervezet, amely folyamatosan felfrissül új tagokkal, amely képes helyzetbe hozni az ifjúsági frakció (RIF) tagjait és amelyben a riffesek szívesen lépnek a „szenyorok” soraiba, idővel komoly projekteket és vezető pozíciókat is vállalva. Az ifjúsági frakciónk kulcsfontosságú szervezetünk, amely keretén belül a fiatalok olyan tapasztalatra tehetnek szert, amit az egyetem nem adhat meg nekik. Gyakorlati projekteket valósíthatnak meg, olyan nehézségekbe ütközve, amelyeket a tankönyvek nem tudnak teljesen lefedni. Megtanulnak vezetők lenni egy biztonságos, megbocsátó környezetben, mielőtt fejest ugranának az éles üzleti életben.

Egy olyan társasághoz szeretnék tartozni, amelynek szinte bármelyik tagja vezető szerepet tud vállalni, mert megvan a kompetenciája, és mert az egész társaságot valójában közös alapvető értékek, célok vezérlik. Olyan emberekkel szeretnék rendszeresen találkozni, akikkel érdemes beszélgetni, időt tölteni, mert ezáltal értékesebb/okosabb leszek és biztos vagyok benne, hogy sokan vagyunk ezzel így.  Ennek a gondolatnak az alapja, hogy azt a szemléletmódot szeretném elterjedni látni, hogy az a tény, hogy valaki épp vezet egy szervezetet, legyen az helyi vagy országos szervezet, nem jelenti azt, hogy ő a legügyesebb, legokosabb tagja az RMKT-nak, hanem most épp ő az aki maximális értéket tud teremteni az RMKT számára ebből a pozícióból. Fontos az, hogy egy-egy vezetőváltás után, minden egyes leköszönő elnökségi tag szervezeten belül maradjon, és ugyanolyan jól érezze magát, mint előtte.

Sok mindennel tartozunk Somai József, Jóska bácsi generációjának. Amit megvalósítottak (a lista nagyon hosszú) vétek lenne nem tovább vinni, korszerűsíteni, viszont ez a folyamat nem megy magától. Minden generációnak meg kell küzdenie a saját kihívásaival, de ha egyszerre tudunk ihletet meríteni a múltból és fejest ugrani a jövőbe, azt hiszem máris növeltük sikerünk esélyeit.

Visszatérve egy kicsit a konkrétabb jelenbe, komoly, közvetlen kihívások előtt állunk, amelyek közül csak hármat említenék:

  • a 25. RMKT Vándorgyűlés – első alkalommal fogunk Erdélyen kívül, Bukarestben vándorgyűlést szervezni;
  • Pénzmágnes vetélkedő – megvan a platformunk, megvan hozzá a tudásunk, és ezeket Kárpát-medencei szintre kellene kiterjeszteni; pozitív példa lenne, ha egy erdélyi kezdeményezés más magyarlakta régiók számára is tudna értéket teremteni;
  • Katalizátor – RIF-RMKT mentoring program: egy nagyszerű lehetőség arra, hogy konkrét hasznot teremtsünk az erdélyi magyar kezdő vállalkozások számára.

            Mindezekhez és sok máshoz, amit most nem soroltam fel minden tagunk támogatására szükségünk lesz és meggyőződésem, hogy nem fogunk csalódni egymásban. Ez nem az a társaság.

[1] Ezzel az írással köszöntöm Somai Józsefet, az RMKT egyik alapítóját, ügyvezető elnökét, elnökét, majd tiszteletbeli elnökét. Isten éltessen sokáig, Jóska bácsi!