Megszavazták a nyugdíjreformot

Kijev Tudástár

Ukrajna Legfelső Tanácsa kedden délután megszavazta a Néhány jogszabály módosításáról a nyugdíjak emelésével kapcsolatban című kormányelőterjesztést. A tervezetre 288 honatya szavazott igennel a 450 tagú parlamentben – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

A törvény október 1-jétől a jelenlegi 1312 helyett 1452 hrivnyában állapítja meg a teljes biztosítási idővel rendelkező nyugdíjasok létminimumát.

Emellett a gyermekkortól rokkantak, a rokkant gyermekek, a teljes nyugdíjbiztosítási idővel nem rendelkezők és a nyugdíjra nem jogosult személyek jelenleg 949 hrivnyás illetményét 45%-kal 1373 hrivnyára emelik. Az érintettek száma jelenleg közel egymillió főre tehető.

Ezen kívül mintegy 5,6 millió nyugdíjas illetménye nő mostantól átlagosan 692 hrivnyával.

A nyugdíjemelés annak következménye, hogy újraszámítják a nyugdíjakat az utolsó három munkával töltött év átlagbérének figyelembevételével.

Több mint félmillió nyugdíjasnál megszűnik a 15%-os nyugdíjfizetési korlátozás. A korhatár elérése előtt, 55 éves korban nyugdíjba vonult 104 ezer nőnek nem csökkentett összegű nyugdíjat folyósítanak a jövőben.

A reform értelmében 2019-től a nyugdíjak indexációja automatikusan történik, vagyis nem lesz szükség ehhez a kormány vagy a parlament döntésére. Az emelés mértékét 50%-ban a fogyasztói árak emelkedése, 50%-ban pedig az átlagbér adott naptári éven belüli növekedése fogja meghatározni. Később, 2021-től, az emelést az előző három év adatai alapján fogják kiszámítani.

A reform ugyan nem irányozza elő a nyugdíjkorhatár emelését, mindazonáltal nő a társadalombiztosítási idő, amelynek függvényében a polgár 60 vagy 65 éves korától vonulhat nyugdíjba. A szakértők egy része ezt rejtett nyugdíjkorhatár-emelésnek nevezi.

A kormány által a parlament elé terjesztett törvénytervezet értelmében 2019-től kezdve 60 éves kortól a 25 év társadalombiztosítási idővel rendelkező polgárok vonulhatnak nyugdíjba (jelenleg a minimálisan szükséges biztosítási idő 15 év). Legfeljebb öt év biztosítási viszonyt meg lehet vásárolni. Egy év 16 896 hrivnyába, öt év 84 480 hrivnyába kerül. A tervek szerint a biztosítási idő 2028-ra fokozatosan 35 évre emelkedik.

A nyugdíjrendszer reformját Ukrajna legnagyobb hitelezője, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szabta egyik fő feltételül a kölcsönök további folyósításához.

 

Forrás: http://karpataljalap.net