Gyergyói Nyári Kulturális Fesztivál

Erdély Tudástár

Simon Eszter: Gyergyói Nyári Kulturális Fesztivál

Gyergyószentmiklós, a Gyergyói medence szerves részét alkotja, jelenleg Hargita megye harmadik legnépesebb városa. Csíkszeredától északnyugatra, 59 km-re, a Békény-patak hordalékkúpján, a Gyergyói-medence keleti szélén fekszik. A következő települések tartoznak hozzá: Gyilkostó, Kovácspéter, Vargatag és Visszafolyó. Ünnepnapja december 6-a, Szent Miklós napja.[1]

A 2011-es népszámlálási adatok szerint a városban 15.508 magyar, 1854 román, 445 roma és egy német nemzetiségű személy él. A közigazgatásilag Gyergyószentmiklóshoz tartozó Gyilkostónak 77 állandó lakosa van, amelyből 33 magyar és 44 román nemzetiségű.[2] A népszámlálási adatokat azért szükséges megemlítenünk, mivel ez mutatja azt, hogy túlnyomó többségében magyarok lakta településről beszélünk, ahol a magyar lakosok igényt tartanak a Gyergyói napok évente történő megrendezésére.

A városban két rendezvény van, egyik a minden év decemberében megrendezésre kerülő Szent Miklós Napok, a másik pedig a 2013-ban először megrendezett, és azóta hagyományossá vált Gyergyói Nyári Kulturális Fesztivál.

A Szent Miklós Napokat, vagyis a város névnapi ünnepségét Gyergyószentmiklós Municípium Önkormányzata, valamint a Művelődési Központ együttesen szervezi meg minden év decemberében. A rendezvény utólagos sajtóvisszhangja a legtöbb esetben elégedettségnek ad hangot, a rendezvény évről-évre többnyire teltházas érdeklődésnek örvend.[3]

Gyergyószentmiklóst 2012-ig leginkább a Szent Miklós napi rendezvénysorozat jellemezte, de felmerült az igény, hogy legyen egy másik, nyáron megszervezett eseménysorozat is. Így született meg tehát a Gyergyói Nyári Kulturális Fesztivál ötlete, amelynek főszervezői: Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatala, a Művelődési Központ és a Gyergyószentmiklósért Turisztikai Egyesület.

 

Szervezők

 

A rendezvény többé-kevésbé a civil kategóriába sorolandó, mert miközben a Művelődési Ház munkatársai igyekeznek figyelmet fordítani a politikai semlegességre, annál bonyolultabbá válik a helyzet a másik főszervezői stáb esetében, ami a város polgármesteri hivatalának embereiből áll össze. Ennek a csapatnak maga a polgármester is szerves része, és egy polgármester semmiképpen sem semleges politikai szempontból. Azonban ami a nagy nyilvánosság előtt elhangzott információkat illeti, a fesztivál szervezésének konkrétan nincs köze sem pártokhoz, sem pedig azok ideológiáihoz vagy éppen politikai célkitűzéseihez. Következtetésképpen tehát a szervezők politikamentesnek hirdetik, amit mindenképpen figyelembe kell venni.

A szervezők és a rendezvény létrehozásának célja egy igényes, „modernebb és nyitottabb fesztivál-szervezési irányvonalat követő”, összművészeti (film, színház, kiállítások, koncertek és komolyzene) és nyári szórakozási lehetőség biztosítása, úgy a városlakók, mint az idelátogatók számára egyaránt. A főbb koordinációs teendőket végző (szervezői) apparátus mellett igyekeznek segítséget nyújtani más partnerek (civil és más szervezetek illetve magánszemélyek) is: Ifitéka, Gyergyószentmiklósi Baranta Közösség, OneSes, Kárpátikum, Green Café, Nosztalgia kávézó, Rozmaring vendéglő, Szilágyi vendéglő, YourLivingRoom, Pro Terra Alapítvány, Erdélyi Fotográfia Múzeumért Egyesület, Figura Stúdió Színház, Gránátalma Egyesület, Gyergyószentmiklósi Vöröskereszt, Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár, Hargita Megyei Kulturális Központ, Kercsó Attila irodalmi kör, Szín-kron csoport, Örmény Plébánia, Magyar Bajusz Társaság, Portéka Egyesület, Helyi Rendőrség, Gyergyószentmiklósi Polgárőrség, a huszárok, Seprődi József, Török Réka, Mezei Levente, Sára József és még sorolhatnám. Már ebből a nagyon hosszú listából is jól látható, hogy az esemény cseppet sem szűkölködik a tenni akaró és mozgathatóságra hajlamos egyénekből. 2013 óta ez az összefogás teremti meg a (még) fiatal, nyári, kis, gyergyói „csodát”.

A főszervezők és partnerek mellett fiatal önkéntesek is részt vehetnek a munkában. Nekem már volt szerencsém 2013-ban önkéntesként segítni a fesztivál szervezését és megélni a hangulatát, ráadásul azon szerencsés emberek közé tartozom, akik bátran kijelenthetik, hogy az ehhez hasonló események lebonyolításában való részvétel nemcsak szórakoztató és élmény dús napokat hoz magával, de egyben a tapasztalatszerzésben és az egyéni képességek feltárásában valamint fejlesztésében is rendkívül hasznosnak bizonyul. Úgy gondolom, hogy nekünk, fiataloknak, mindenképp előnyünkre szolgál hasonló tapasztalatokat szerezni.

 

Indulás és jellemzők

 

A fesztivál létrehozásának ötlete tulajdonképpen 2012-ben fogalmazódott meg, hiszen a főszervezők tudatában voltak annak, hogy a téli, vagyis a Szent Miklós napi rendezvény mellett, mindenképp helyet kell kapnia egy másik ünnepélynek, amely a nyár folyamán kerül megrendezésre. A szervezők elsősorban a teljes Gyergyói Medencét célozták meg, azonban a 2014-es Fejedelem c. nagyszabású történelmi musicallel[4] már egy Erdélyi szintű kampányt is sikerült elindítaniuk, melynek köszönhetően a távolabbi célközönség nemcsak a városról, de az itt zajló nyári eseménysorozatról is tudomást szerezhetett.

A nyári vigadozás éppúgy szól zenéről és szórakozásról, mint művészetről, színházi előadásokról, vagy éppen versekről, irodalomról. A fesztivál egyik ága kifejezetten a zenéről szól, pontosabban a meghívott zenekarok által akusztikus stílusban, és élőben játszott zenéről. Ennek a neve az Unplugged Fest, ami egy, a kulturális fesztiválon belüli programsorozat, és lényege, a rotációs alapon történő, változó helyszíneken (főként pubokban, kávéházakban és bisztrókban) lezajló zenés est, ahol igencsak kikapcsolódhat a zene iránt érdeklődő közönség. Az Unplugged Fest főként a fiatalabb generáció által kedvelt rendezvény, melynek leggyakoribb helyszínei a Retró-Bisztró, a YourLivingRoom, a Kárpátikum Pub és Borpatika és a Művelődési Ház Bocsárdi Angi Gabriella stúdióterme.

A szervezők évente színes programokkal várják mind a gyerekeket, mind pedig a felnőtteket. A továbbiakban egy program részletet is láthatnak, annak érzékeltetésére, hogy nagyjából hogyan is áll össze a 3-4 napos fesztivál:

 

  1. augusztus 3.(szombat)

12:00 Uram, jó nekünk itt lenni! – búcsú a Piricske-hegyen

12:00–14:00 a Gyergyószéki Népi Zenekar és a Gyergyói Magyarnóta-  és Dalkör közös előadása – színpad

12:00–18:00 Utcazene – Főtér és Művelődési Ház előtti tér

16:00 Macskacicó – HalVirág bábszínház – gyereksátor

17:00 Evilági együttes koncertje – Dalóka – színpad

17:00 Bajuszfestés és nemezelés gyermekeknek – főtér

17:00 Gyergyószéki Bajuszmustra – a Magyar Bajusz Társaság közreműködésével – főtér

18:00 Borkóstoló – Seprődi József pincészete közreműködésével – főtér

19:00 Magyar Császári Pillanatművek – színpad

21:00 ManGoRise – színpad

22:00 Bagossy Brothers Company – OneSes

22:00 Csabcsy Percussion Band – Cserey Csaba – stúdióterem

23:00 Bobby Chris és barátai – Nosztalgia kávézó

23:00 Csípős Nyelvbimbó – Szabó Nagy Attila & Papp István – Kárpátikum

Amint azt a fenti programrészletből is kivehető, helyet kap minden, ami a közönségnek számít, és ami érdekelheti: vallás (búcsú), művészet, gyerek műsorok (bábszínház és kézműves foglalkozás), szórakozás (koncertek), tánc (utcazene), humor (bajuszmustra), kikapcsolódás (borkóstoló) stb.

Rendkívül fontos a fesztivál esetében, hogy a programok ingyen látogathatók. Ez alól kivételt képez a borkóstoló, mivel egyrészt anyagilag nehezen engedhető meg, másrészt pedig a szeszes italokkal folyamatosan el kell számolniuk a szervezőknek.

 

Fogadtatás

 

Ami a városban zajló nyári kikapcsolódási lehetőségek megteremtésében gondot jelenthet, az a gyergyószentmiklósi közönség jelenlegi viszonyulásmódja. Sajnos, a lakosság jelentős része passzívan áll hozzá a nyári mulatsághoz.[5]

Vajon mi állhat a viszonylagos passzivitás mögött? Az egyik főszervezőt kérdeztem meg, hogy neki ezzel kapcsolatosan mi a véleménye, és azt nyilatkozta, hogy szerinte az időpont az elsődleges probléma-forrás. A Gyergyói Nyári Kulturális Fesztivál időpontja rendszerint július vége és augusztus eleje, ami vagy azért okoz gondot, mert az időszak egybeesik a szabadságolások időintervallumával, vagy pedig azért, mert nyáron több más eseményre is sor kerül, ami által nő a rendezvények közötti konkurencia, és így a gyergyói lakosság is megosztottabbá válik. Viszont, előrelépést jelent az, hogy ha lassan is, de évről-évre a növekedik a rendezvény iránti érdeklődés, nő a rendezvényen részvevők száma. Egy másik pozitívum, hogy a Gyergyói Nyári Kulturális Fesztivál egyre több és színesebb programot kínál, igyekezve, hogy lefedje mindenik korosztály igényeit.

Mi a helyzet a román közösséggel? A lakosság nagy többsége magyar nemzetiségű, a románok kisebb számban vannak jelen a városban, és a legtöbben jól beszélnek magyarul. Természetesen ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a román anyanyelvű közönség számára már nem szükséges román nyelvű programokat szervezni. Az viszont tény, hogy az ő részükről sem merült fel különösebben az igény ennek megvalósítására, legalábbis ehhez hasonló visszhanggal nem igazán találkozhatnak a gyergyószentmiklósiak.

 

Támogatók

 

A rendezvény nemcsak partnerekben gazdag, de a támogatókból sincs hiány. Kiemelt támogatók között említhetjük a Nemzeti Kulturális Alapot, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-t, a Hargita Megyei Tanácsot, a Communitas Alapítványt, továbbá az Inter Com – Székelyföldi Töltöttkáposzta-t, a Kendyks Prod-ot, a Radfeld Kft-t, a Rubin Hotelt, a Viridis Kft-t, a Zerge Szakboltot és az Önzetlen utcazenészeket. Következtetésképpen tehát a fesztivál finanszírozása saját költségvetésből, pályázatokból és a támogatók finanszírozásából áll össze.

Amint azt már többször említettem, ez a rendezvény nyáron kerül megrendezésre, mivel télen már van egy másik ünnepély. A nyáron való szervezésben főbb szerepet kap a meleg idő, a vakáció, szabadságolások, stb., és így a legtöbb program már a szabadtérben kivitelezhető. A Gyilkostói Népművészeti Sokadalmat illetve az Anna-bált követően kerül megrendezésre a Gyergyói Nyári Kulturális Fesztivál, mintegy folytatásaként és elmélyítéseként a nyáron történő kikapcsolódási lehetőségeknek.

 

Média-jelenlét

 

A legnagyobb figyelmet a gyergyószentmiklósi média (Fény tévé, Gyergyó tévé) fordítja az eseményekre, lévén hogy a város életében történő kulturális alkalmakról van szó. Azonban jelen van az erdélyi média is (Erdélyi Magyar Televízió Kultúrcsepp c. műsora), sőt, a 2014-ben megrendezett Fejedelem c. történelmi rock musical[6] már a magyarországi médiát is ide vonzotta, ugyanis erről eseményről tudósított a Duna Televízió (Kárpát Expressz) is. A fő médiapartnerek a Gyergyó tévé, Gyergyói Hírlap, Transindex, Székelyhon, ugyanakkor más médiapartnerek a Morfondir, Kisújság, Hargita Népe, Erdély.ma, nemtévé.ro, Kelet Info Média Group, Vásárhelyi Rádió, Korabeli Erdély.

Az eddig megrendezésre került fesztiválok utóhangjai pozitívak, ezért a rendezvény sikeresnek mondható. A sokszínű és változatos programokon, a szabad idős tevékenységekben, zenében, művészetben részt vehet bárki, akit érdekel a kikapcsolódás, hiszen kicsitől a nagyig, a fesztivál mindenki számára lehetőséget ad a délutáni vagy akár az esti kimozdulásra.

 

 

 

 

[1] Gyergyószentmiklós hivatalos honlapja, megtekinthető: http://www.gyergyoszentmiklos.ro/ letöltés napja: 2015.12.21.

[2]Csökkent Gyergyószentmiklós lakossága, megtekinthető: http://marosvasarhelyiradio.ro/hirek/csokkent_gyergyoszentmiklos_lakossaga.html, letöltés napja: 2015.12.20.

[3] Sikeres Szent Miklós napok, megtekinthető: http://kisujsag.ro/sikeres-szent-miklos-napok/ letöltés napja: 2015.12.20.

[4] A FEJEDELEM – Erdélyi ősbemutató – II. Gyergyói Nyári Kulturális Fesztivál, megtekinthető: http://gymk.ro/index.php/hu/esemenyek/173-a-fejedelem-erdelyi-osbemutato-ii-gyergyoi-nyari-kulturalis-fesztival letöltés napja: 2015.12.21.

[5] Keveslik a Gyergyói Nyári Kulturális Fesztiválra kilátogató érdeklődőket, megtekinthető: http://kronika.ro/kultura/keveslik-az-erdeklodoket, letöltés napja: 2015.12.20.

[6] „2014 Július 12-én az egri Gárdonyi Géza Színház társulata mutatta be a Fejedelem című nagyszabású történelmi musicalt, mely a Rákóczi-szabadságharc 300. évfordulójára emlékezve kíséri végig Rákóczi Ferenc életét a szabadságharc alatt. A történelmi rock musical Moravetz Levente, Horváth Krisztián és Balásy Szabolcs közös szerzeménye – forrás: http://gymk.ro/index.php/hu/esemenyek/173-a-fejedelem-erdelyi-osbemutato-ii-gyergyoi-nyari-kulturalis-fesztival (letöltés napja: 2015.12.21)